Апарат на НАСА кацна на Марс

Космическият апарат ”ИнСайт на НАСА кацна успешно на Марс”. Мисията ще продължи две години, а целта е да се изследва подробно Червената планета.

След близо седем месеца и след рисковано прекосяване на атмосферата на червената планета космическият апарат „ИнСайт“ кацна на повърхността на Марс, уточни БНТ.  Новината предизвика бурни реакции в контролния център на НАСА в Пасадина, щата Калифорния. Малко след кацането сондата изпрати първата си снимка от повърхността на Марс, с мъглив образ, вероятно заради облака прах от кацането. НАСА не е спускала апарат на Марс от шест години. Предишният апарат, който кацна на Червената планета бе „Кюриосити“.

 

Сред задачите на новия апарат е да се измери вътрешната температура на планетата. „ИнСайт“ пренася и сеизмометър, за да провери за първи път дали на Марс има трусове. Друг инструмент ще проследи въртенето на планетата спрямо оста и изместването ѝ, за да бъде разбрано какви са размерът и съставът на ядрото ѝ. Преди научните инструменти да бъдат инсталирани, ще минат поне 10 седмици. Топлинната сонда ще заработи след още няколко седмици. Космическият апарат „ИнСайт“ тежи 385 кг. Мисията е с бюджет 1 милиард долара. В нея участват също учени от Франция, Германия и други европейски държави.

Фрог

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram