Инвестират 325 милиарда в европейските региони

Основните правила и регламенти за прилагане на кохезионната политика на Европейския съюз за периода 2014—2020 г. бяха одобрени от Парламента. В компромисното споразумение със Съвета, след трудни преговори, продължили повече от година, депутатите осигуриха значително финансиране за регионите на ЕС, за да могат да инвестират в проекти за развитие при по-справедливи условия. Освен това, те намалиха бюрократичните изисквания при кандидатстване за средствата, които са крайно необходими в този момент на икономическа криза.
„Държавите членки и регионите ще могат да се съсредоточат върху въздействието на програмите и проектите и да се тревожи по-малко за административните подробности“, заяви председателят на комисията за регионално развитие и основен преговарящ за Парламента относно кохезионната политика Данута Хюбнер (ЕНП, Полша).
„Политиката на сближаване ще продължи да бъде основният европейски източник на публично финансиране в рамките на многогодишната финансова рамка за периода 2014 2020 година. Новите правила поставят ударение на необходимостта да се инвестира разумно. Синхронизирането на новата политика на сближаване със стратегията „ЕС 2020″ е ключова. Инвестициите в интелигентен, устойчив и приобщаващ растеж ще ни доведе към икономическо, социално и териториално сближаване.“
„Петте фонда, обхванати от общия регламент, представляват централната инвестиционна рамка на бюджета на ЕС. Кохезионните фондове ще се превърнат от инструмент за компенсиране и преразпределение в целенасочен инвестиционен инструмент, основан на знанието, устойчивото развитие и работните места“, заяви Ламберт ван Нистелрой (ЕНП, Холандия), съдокладчик за регламента.
„Ще има по-добър принцип на партньорство, което засилва участието на градовете и общините в целия процес на политиката“, заяви съдокладчикът Констанце Крел (С&Д, Германия),.
Нова „обща стратегическа рамка“ ще осигури единни правила за петте основни фонда за развитие на ЕС. Също така, новите правила ще концентрират инвестициите в малък брой теми, свързани с целите на „Европа 2020″ (стратегия на приоритетен растеж на ЕС). Това ще създаде критична маса за по-добри резултати.
Освен това, депутатите заложиха гаранции, че предоставянето на финансиране ще е свързано по справедлив начин с доброто икономическото управление. Тези мерки могат да доведат до спиране на средствата от фондовете в случай на национален макроикономически дисбаланс или прекомерен бюджетен дефицит.
За в бъдеще Парламентът ще може да упражнява правото си на контрол над всички решения, засягащи спирането на средствата, чрез структуриран диалог с Европейската комисия. В допълнение, всяко спиране на средства ще бъде съобразено със социалните и икономическите условия в съответната държава членка.
„Европейският социален фонд е инструмент на ЕС за заетост, който дава възможност на гражданите на ЕС, особено на младите хора, да започнат работа, да се върнат на работа и да запазят заетостта си“, заяви Елизабет Морен-Шартие (ЕПП, Франция), докладчик на Парламента за Европейския социален фонд.
Евродепутатите засилиха усилията за борба с бедността чрез мерки за интеграция на трудовия пазар, за които ще бъдат разпределени на най-малко 20% от средствата от ЕСФ във всяка държава членка. Европейският социален фонд ще подкрепи усилията за справяне с безработицата сред младите хора, като най-малко 3 млрд. евро финансиране са предназначени от ЕСФ за Инициатива на младежката заетост. Делът на ЕСФ от финансирането за кохезионната политика ще бъде минимум 23,1%.
Светлозар Стоянов

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram