Ердоган: Турция иска мир

Турция не иска ескалация на инцидента със сваления руски самолет Су-24. Това заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от РИА Новости.

„Турция винаги е искала мир, диалог, дипломатическо разрешаване на проблемите и въпреки всичко ще продължим по този път. Никой обаче не може да очаква от нас да пренебрегнем нарушаването на турското пространство, на границите и суверенитета ни. Не искаме ескалация на инцидента, само защитаваме своята сигурност и правата на нашите братя туркмени“, заявил е още държавният глава.

Той отново е посочил, че Турция смята, че самолетът е бил свален в турското въздушно пространство, но се е разбил на сирийска територия.

„Научихме, че сваленият от нашите ВВС самолет е руски едва след изявлението на Москва по този въпрос“, заяви още Таийп Ердоган. Турският президент допълни, че части от фюзелажа на руския Су-24 са паднали на турска територия и потвърди първоначалното мнение на Анкара за навлизането на руския самолет във въздушното пространство на Турция.

Ердоган каза още, че Анкара не мисли да раздува инцидента и че нейните действия са предизвикани от необходимостта да защити безопасността на държавните си граници и правата на туркменските сирийци.

standartnews.com

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram