Ердоган заплаши да отвори границите на Турция с ЕС за бежанците

Турският президент Реджеп Ердоган заплаши да отвори границите на страната за нелегални мигранти, след като Европейският парламент реши да подкрепи резолюция, замразяваща преговорите за членство с Анкара.
„Чуйте ме. Ако отидете още по-далеч, границите ще бъдат отворени, имайте това предвид“, каза Ердоган по време на реч в Истанбул, обръщайки се към Европейския съюз.

На 18 март Анкара и Брюксел подписаха споразумение, в рамките на което Турция ще помогне за спирането на потока от нелегални мигранти към Европа, а в замяна ще получи визова либерализация и ускоряване на процеса за членство в съюза, припомня БГНЕС.

Говорител на Европейската комисия отказа да коментира заплахите на турския президент, че ще отвори границата с ЕС за трите милиона мигранти, подслонени на турска земя. ЕК няма да се ангажира с хипотетични сценарии, заяви говорителят.
Изцяло сме се посветили на прилагането на споразумението за миграцията с Турция, необходимо е взаимно доверие и постигане на резултати, очакваме всички да спазват договореностите, ЕС ги изпълнява, добави той. Ще направим всичко по силите си споразумението да успее, посочи говорителят.

Той отбеляза, че все още не са изпълнени седем от 72-те изисквания за отпадането на визите за ЕС за граждани на Турция. Въпросът с определението за тероризъм в турското законодателство е пряко свързан и с въпроса за визите, работим неуморно за постигането на решение, въпреки предвещанията, че този процес замира, поясни говорителят.

Резолюцията има незаконодателен характер, отбелязва БТА. В документа се посочва, че ЕС и ЕП вече категорично са осъдили неуспешния опит за военен преврат в Турция и са признали законната отговорност на турските власти за подвеждане под съдебна отговорност на отговорните и участвалите за този опит./ Дарик

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram