Турция свали руски самолет, нарушил въздушното й пространство

Турски изтребители свалиха руски боен самолет, нарушил турското въздушно пространство до границата със Сирия. От Москва твърдят, че машината е ударена от земята.
Турция е свалила руски самолет, който е нарушил въздушното й пространство и не е взел под внимание предупрежденията, съобщи турското президентство, цитирано от агенция Доган и БТА.
Два турски изтребителя Ф-16, които патрулирали по границата, са участвали в свалянето на самолета, се посочва в изявлението.
Два военни самолета доближиха турската граница със Сирия и бяха предупредени, преди единият от тях да бъде свален, заяви официален турски представител. Според армията, самолетът е нарушил въздушното пространство на Турция в района над окръг Хатай в 9.20 ч.
Турската армия уточни, че в интервал от 5 минути е отправила 10 предупреждения към самолет от неизвестен произход, но не е последвала реакция.
Русия обаче заяви, че руският изтребител Су-24, свален от турските ВВС, не е нарушавал въздушното пространство на Турция. От министерството на отбраната в Москва обявиха, че катастрофата вероятно е в резултат на обстрел от земята, докато самолетът се е намирал на височина 6 хиляди метра.
Пилотите са успели да катапултират. Руските сили на терена в Сирия са предприели операция за спасяването им, но вероятно единият е загинал.
Анадолската агенция показа друг видеоматериал, на който се вижда как двама пилоти скачат с парашути от самолета, преди той да се разбие.

Ройтерс предаде, че единият от пилотите на сваления изтребител е в ръцете на тюркменските сили в Северна Сирия. Това са съобщили местни източници, цитирани от турската телевизия СиЕнЕн-Тюрк.
Според източници на РБК, единият пилот е задържан от турската полиция, а не от етническите турци в Сирия. Анкара твърди, че и двамата пилоти са живи.

Турският министър-председател Ахмет Давутоглу е дал указания на външното министерство да се консултира с НАТО и ООН за събитията по границата, предаде ТАСС.
Турското електронно издание Хабертюрк напомня, че във връзка с въздушните удари на руски самолети по района на тюркмените в Сирия Давутоглу предупреди Москва, че при нарушаване на сигурността на турската граница, Анкара ще действа съобразно правилата за реакция на въоръжените сили.

В петък в столицата бе извикан руският посланик Андрей Карлов, за да му бъде връчена нота по повод ударите срещу селища на етнически турци в Сирия.
Още в началото на октомври Русия беше обвинена за бомбардировки на Тел-Бис, където според Москва има позиции на „Ислямска държава“. Там са загинали поне 40 души, включително етнически турци. Анкара пое ангажименти по защита на това население, което изпраща части за сражения с армията на Асад.

По искане на Турция НАТО свиква извънредно заседание на посланиците на 28-те страни, след като турски изтребители свалиха руски боен самолет Су-24 близо до границата със Сирия, предадоха ДПА и Франс прес.
Заседанието е насрочено за 18 ч. българско време.
Турция ще информира съюзниците за свалянето на руския самолет, посочва АФП.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram