Турция свали руски боен самолет край Сирия (видео)

Руски боен самолет Су-24 е бил свален в небето над Сирия, съобщи руското Министерство на отбраната, цитирано от агенция „Интерфакс“. Катастрофата вероятно е в резултат на обстрел от земята. „Самолетът се е намирал на височина 6 хил. метра. Уточняваме какво се е случило с пилотите, по предварителни данни те са успели да катапултират“, се казва в съобщението. Самолетът се е намирал единствено на сирийска територия и това е установено със средства за обективен контрол, подчертава ведомството.

„Руски самолет Су-24 бе свален в съответствие с правилата, тъй като въпреки предупрежденията е нарушил турското въздушно пространство“, се казва в комюнике на турското президентство.

Чужд изтребител, нарушил въздушното пространство на Турция, е свален на границата със Сирия, предаде по-рано CNN Turk. Информацията за паднал изтребител бе съобщено първо от местната телевизия Haberturk.

https://www.youtube.com/watch?v=YaWtPHptldY

Двамата пилоти на руския Су-24 са били застреляни от тюркменските сили, докато скачали с парашутите след свалянето на самолета. Това съобщава „Ройтерс“, позовавайки се на информация от заместник-командир на тюркменската бригада в Сирия.

Междувременно турският премиер Ахмет Давутоглу заяви, че е обсъдил с главнокомандващия армията и външния министър на страната събитията по границата със Сирия. „Министерството на външните работи ще предприеме необходимите стъпки пред НАТО и ООН, на ниво засегнати страни, по инструкции на премиера Ахмет Давутоглу“, съобщиха властите в Анкара.

Фронтовият бомбардировач Су-24 е основната ударна сила на руската авиация в Сирия и е модернизация на Су-24М, уточнява ТАСС. Той е предназначен да нанася ракетно-бомбени удари в прости и сложни метеорологични условия, денем и нощем, в т. ч. и на малка височина. Главният конструктор на Су-24 е Евгений Фелснер, а първият му полет е бил през 1976 г./КРОСС

 

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram