Иран замразява ядрената си програма за 6 месеца

„Шесторката“ преговарящи с Иран за ядрената му програма постигна споразумение, което предвижда нейното замразяване в продължение на половин година. Това е част от постигнатото споразумение между САЩ, Великобритания, Франция, Русия, Китай и Германия и Иран. Документът беше подписан тържествено в Двореца на нациите – европейската централа на ООН в Женева.

През шестте месеца „шесторката“ и Иран ще водят интензивни преговори за постигане на окончателна договореност за програмата на Техеран, която да е насочена единствено към мирното използване на атома. Споразумението не предоставя право на Иран да обогатява уран. По мнението на външния министър на ислямската република Мохамад Джавад това право на страната му ще залегне в бъдещия договор.

Програмата на Техеран ще бъде поставена под най-строг контрол. През шестте месеца няма да се предприемат каквито и да било стъпки, свързани с оборудването на реактора за производство на тежка вода в Арак.

Постигнатата договореност с Иран ще позволи да се свика конференция за създаването на зона, свободна от оръжия за масово унищожение в Близкия Изток, посочи руският външен министър Сергей Лавров. Първият дипломат на Москва е уверен, че Техеран добросъвестно ще сътрудничи на Международната агенция за атомна енергия, чиито възможности за наблюдение ще се увеличат. Според него това споразумение ще окаже положително влияние и върху уреждането на Сирийската криза.

Президентът на САЩ Барак Обама приветства постигнатата в Женева договореност. „Това е само първа, но много важна крачка“, посочи той. Тя ще позволи да се постигне окончателното разрешаване на въпроса с ядрената програма на Иран. Той смята, че сега не е време за нови санкции срещу Техеран.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери посочи, че постигнатото споразумение гарантира, че Иран няма да бъде заплаха за „приятелите ни в региона“. /БГНЕС

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram