Пореден жест на помирение между Северна и Южна Корея

Северна и Южна Корея свързаха път на общата си граница, което не се е случвало от 14 години и представлява пореден жест на помирение между двете съседки, съобщи днес южнокорейското министерство на отбраната, цитирано от Франс прес.

БГНЕС

Черният път не излиза от демилитаризираната зона, разделяща полуострова, и догодина ще бъде използван при съвместни операции за откриване на тленните останки на жертви от Корейската война през 1950-53 г.

БГНЕС

Всяка от двете страни е изработила участъка от този път на своя територия, в района Чхорвон между двете Кореи. Това става в изпълнение на ангажимента, поет от южнокорейския президент Мун Дже-ин и севернокорейския лидер Ким Чен-ун на третата им среща на върха – в Пхенян през септември.
Двете Кореи решиха също да премахнат бункерите в пограничното село Панминчжон и да го превърнат в зона без оръжия.

Независимо от името си, демилитаризираната зона е една от най-милитаризираните граници в света, обградена от минни полета и опасана с бодлива тел. На снимки, разпространени от южнокорейското отбранително министерство, се вижда как южнокорейски и севернокорейски войник, участвали в изграждането на пътя, се готвят да си стиснат ръцете пред погледа на другарите си.
За Севера и Юга е от историческа важност да проправят нов път и да осъществят заедно операциите по издирване на тленните останки на загиналите във войната, посочи министерството.

Дарик

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram