Пекин хвали Путин за позицията му в защита на Русия и Китай

Китай оценява високо гледната точка на руския президент Владимир Путин, че опитите за ограничаване на развитието на Китай и Русия са сериозна грешка, коментира говорителят на китайското външно министерство Ген Шуан, цитиран от ТАСС.

По думите му, „ние отдаваме голямо значение на позитивната и ясна позиция, изразена от президента Путин“.

„Напоследък някои държави следват принципите на едностраннност и се намесват във вътрешните работи на други държави, използвайки механизма за санкции, който оказва влияние върху съществуващия световен ред и подкопават основите на сегашната система на международните отношения„, обяснява той.

Подобна практика е движение назад и всъщност това е голяма грешка, която среща сериозно неодобрени от международната общност“, допълва дипломатът.

Китай и Русия са постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН и основните развиващи се страни. И двете ни страни се стремят да защитават националния си суверенитет и сигурност, основните норми на международното право“, коментира Ген Шуан.

Ние имаме общи интереси и нужди, затова споделяме отговорността за поддържане на глобален мир и стабилност, както и за поддържане на справедливост и честност в международните отношения“, заяви официалният представител на външното министерство.

По-рано, руският президент Владимир Путин коментира на инвестиционен форум, че опитите за ограничаване на развитието на Китай и Русия са елементи на нелоялна конкуренция.

„За съжаление, това се обсъжда публично в самите САЩ, например. Целта им не е да балансират международните икономически отношения, но основната стратегическа цел е да ограничат развитието на Китай, да ограничат развитието на Русия„, обясни той.

Според руския президент, „това е такава грешка, много сериозна, дълбокакоято дори подкопава позицията на тези, които инициират този вид политика„.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram