Съндланд потвърждава договорка на Тръмп със Зеленски, „услуга за услуга“

Посланикът на САЩ Гордън Съндланд заяви, че Тръмп обвързва среща в Белия дом с новия президент на Украйна с готовността му да започне разследвания срещу противниците на Тръмп, включително бившия вицепрезидент Джо Байдън, съобщава „Политико“.

Имаше ли „услуга за услуга“, отговорът е „Да„, коментира Съндланд, който е американски посланик в Европейския съюз, близък съюзник на Тръмп, в своето встъпително изказване в сряда пред разследващите за импийчмънт.

Съндланд подчертава, че въпроса е широко разбран в администрацията на Тръмп, посочвайки, че висшите служители и дори секретарите на кабинета са били наясно с договореностите и се провежда по „изричното указание“ на президента.

„Всички бяха в примката. Не беше тайна„, обяснява каза Съндланд и специално цитиран имейл от 19 юли, копиран до действащия ръководител на кабинета на Белия дом Мик Мълвейни, министърът на енергетиката Рик Пери, държавния секретар Майк Помпео и „много висши служители.“ В този имейл той разкрива, че „току що е разговарял със Зеленски и е осигурил ангажимент за „напълно ясно разследване.“

Шест дни по-късно Тръмп говори директно със Зеленски и препраща искането си за разследване на Байдън по време на телефонно обаждане на 25 юли, което се превърна в централен фокус на разследването за импийчмънт.

Съндланд обяснява на членовете на Комитета за разузнаване на Камарата в сряда, че „по-късно вярва“, че помощта за сигурност, която е замразена от Тръмп през лятото – няма да бъде предоставена на Украйна, освен ако страната не се ангажира публично с провеждането на желаните разследвания на Тръмп.

Съндланд също коментира, че е казал на вицепрезидента Майк Пенс на 1 септември, че е обезпокоен, че забавянето на военната помощ е свързано с „въпроса за разследванията.“

Всички разбрахме, че тези предпоставки за разговор в Белия дом и среща в Белия дом, отразяват желанията и изискванията на президента Тръмп. Исканията на Джулиани бяха чисто „услуга за услуга“ за организиране на посещение в Белия дом за президента Зеленски. Джулиани поиска от Украйна да направи публично изявление, в което да обяви разследвания на изборите 2016 г./DNC сървъра и Бурисма.

Съндланд не се съмнява, че Джулиани „изразява желанията на президента на Съединените щати и знаехме, че тези разследвания са важни за президента„. Той също така заяви, че не е искал да работи с Джулиани, но смята, че това е изискване, наложено от Тръмп и ще бъде единственият начин да убедят Тръмп да приеме по-продуктивна позиция спрямо Украйна.

„Ние нямахме желание да поставяме никакви условия на украинците. Тогава вярвах, както и сега, че мъжете и жените от Държавния департамент, а не личният адвокат на президента, трябва да поемат отговорност по въпросите за Украйна.“

Съндланд признава, че паметта му „не е перфектна„, добавяйки, че той не си прави редовно бележки и че Държавният департамент не му е предоставил достъп до всичките телефонни записи и имейли.

Той допълва, че процесът би бил „по-прозрачен“, ако Държавният департамент предостави документите.

Съндланд свидетелства, че той, напускащият енергийния секретар Рик Пери и бившият пратеник в Украйна Курт Волкер, „са работили с Руди Джулиани по въпросите на Украйна по изричното указание на президента на Съединените щати„, съобщава „Бизнес инсайдър“. 

Съндланд също се насочи и към бившия съветник по националната сигурност Джон Болтън в своите показания. Болтън до голяма степен се очерта като ключова фигура на Белия дом, противопоставяща се на външната политика в сянка, която Сондланд и няколко други съюзници на Тръмп проведоха в Украйна.

Съндланд се появи на изслушването в сряда с нови текстови съобщения и имейли, които според него доказват, че топ служители в Белия дом и Държавния департамент са участвали в кампанията за натиск на Тръмп.

Едно от тези имейли е между Сънланд, Помпео и Лиса Кена, помощник на Държавния департамен. В имейла, изпратен на 22 август, Съндланд пише на Помпео: „Трябва ли да блокираме времето във Варшава за кратко, за да може Потус да се срещне със Зеленски?“

„Бих помолил Зеленски да го погледне в очите и да му каже, че след като веднъж новите правосъдни момчета на Украйна са на място (средата на септември, Зеленски), трябва да може да продължи напред публично и с увереност по важни за Потус въпроси и за САЩ„, пише той. 

Помпео отговаря: „Да“.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram