Мартин Шулц прогнозира нови избори в Германия

Лидерът на Социалдемократическата партия на Германия (СДП) Мартин Шулц е убеден, че след провала на коалиционните преговори ще се проведат повторни избори за Бундестаг. „Ние не се страхуваме от нови избори и ги считаме за правилни”, каза той на пресконференция в Берлин.

Политикът каза още, че Ангела Меркел не е говорила с него за формирането на коалиция. Шулц добави, че в сряда ще проведе среща с германския президент Франк-Валтер Щайнмайер, по време на която ще бъде обсъдена вътрешната политическа ситуация.

По-рано Щайнмайер призова всички водещи политически сили на Германия да осигурят формирането на правителство, без да провеждат нови избори за Бундестаг.

„Очаквам пълна готовност за осигуряването на правителството в обозримо бъдеще“, каза той в Берлин. Държавният глава подчерта, че „политическите партии са изправени пред предизвикателство“.

„Ние се озовахме в ситуация, каквато не е имало от поне 70 години. Формирането на правителство винаги е било сложен процес. Всички партии трябва да помислят за това и да преразгледат позицията си“, посочи той.

По-рано днес Ангела Меркел заяви, че консерваторите съжаляват за неуспеха на преговорите и че ХДС/ХСС в близко време ще поднови работата по тази тема. В продължение на месец консерваторите от ХДС/ХСС, либералната Свободна демократична партия (СвДП) и Зелените водят предварителни преговори, които обаче не успяха да завършат с разбирателство.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram