ЕС ще преразгледа правилата на Шенген, затяга контрола по външните граници

ЕС ще проверява щателно всеки влязъл през външна граница. Ще събира данни за пътуващите по въздух, ще преразгледа правилата на Шенген.
Съветът на ЕС по правосъдие и вътрешни работи реши да бъдат въведени задължителни и постоянни проверки на всички преминаващи външните граници на Общността.
Всеки, който пресича границите, независимо на коя държава е гражданин, ще бъде проверяван в системите за издирване на престъпници.

До 3 декември трябва да се приеме единен регистър на личните данни на всички пътници, които резервират самолетни полети.

Министърът на вътрешната сигурност на Люксембург, ротационен председател на ЕС, Етиен Шнайдер изрази очакването до края на годината да бъде прието създаване на система за събиране на данни за пътуващите по въздух, предаде БТА.

По искане на Франция тези данни ще бъдат съхранявани за една година, а не за един месец, каквато бе първоначалната идея.

Шнайдер уточни, че системата ще обхваща и вътрешните полети в ЕС. Той добави, че въвеждането на тази система е първостепенен приоритет. По неговите думи сега е важно Европейският парламент да се съгласи да има такава система, а въвеждането й в действие се очаква „при първа възможност“ след това.

Европейският съюз ще започне незабавно да прилага по-строги мерки за контрол на пътниците по външните граници на Шенгенската зона, включително и на тези от самите европейски страни.

Министрите на вътрешните работи от ЕС подкрепиха искането на Франция за сериозна промяна в Шенгенското споразумение, допускаща „систематичен“ контрол и на европейските граждани на граничните пунктове.

Съветът по вътрешните работи призова ЕК преди края на годината да предложи промени в кодекса от Шенген и подобрения в електронните шенгенски гранични системи.
Това ще позволи да  се правят редовни проверки на паспортите, включително на гражданите от страните членки на Шенген, съобщи министърът на вътрешните работи на Франция Бернар Казньов.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram