Сирийското химическо оръжие се унищожава по график

Отказът на редица страни да приемат за унищожаване сирийските химически оръжия няма да доведе до забавяне на процеса, заяви държавният секретар на САЩ Джон Кери.

„Химическите арсенали на Дамаск се намират под строгия надзор на международната организация, която отговаря за извеждането им от Сирия до края на годината. Няма забавяне на процеса, свързан с тяхното унищожаване. Всичко върви по план“, заяви Кери на съвместна пресконференция във Вашингтон, която той даде заедно с турския външен министър Ахмед Давутоглу.

„Редица страни отказаха да поемат отговорността да приемат сирийските химически оръжия на своя територия с цел тяхното унищожаване. Това обаче не означава, че не разполагаме с алтернативи. Понастоящем проучваме две други възможности, които ще ни позволят ликвидирането на сирийското химическо оръжие в график“, увери американският държавен секретар.

По отношение на продължаващия граждански конфликт в Сирия Кери изрази оптимизъм: „С всеки изминат ден се приближаваме към началото на процеса на урегулиране на конфликта в Сирия. В тази връзка приветстваме решението на Националната коалиция на опозиционните и революционните сили в Сирия да вземат участие в мирната конференция „Женева-2“.

„Хуманитарната ситуация в Сирия обаче е ужасяваща“, отбеляза Кери. „Президентът Башар Асад сега използва като инструмент политиката на глада. Това е абсолютно неприемливо, тъй като противоречи на законите на войната и морала. Разговарях по този въпрос с руския външен министър Сергей Лавров, с когото сме единодушни, че Асад трябва да му бъде потърсена отговорност“.

Отношението по темата взе и турският външен министър Давутоглу: „Жителите на Дамаск и другите сирийски градове умират от глад и болести. Нямат какво да ядат, нямат какво да пият. Международната общност е длъжна да сложи край на това престъпление срещу човечеството. Турция заедно със САЩ ще положи всички усилия, за да бъде намерено решение по време на „Женева-2“. /БГНЕС

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram