Многохилядни протести за оставката на президента в Южна Корея

Десетки хиляди южнокорейци се събраха на протести четвърта седмица подред с искане за оставката на президента Пак Гън Хе.

Президентът отказва да подаде оставка след скандала за задкулисно дърпане на конците, търговия с влияние и незаконно облагодетелстване, в центъра на който е дългогодишна приятелка и довереница на президентката.

Рейтингът на южнокорейската президентка е спаднал до абсолютно „дъно“ в историята на страната от 5 процента – спад от 12 на сто в сравнение с миналата седмица, показа проучване на социологическия институт „Галъп“.

Протестните акции протичат преобладаващо мирно, но въпреки това по улиците са разположени множество полицай и техника. Блокират се и улиците, които водят към президенския дворец.

Политическият скандал в Южна Корея се разрази след като в края на октомври месец журналисти от кабелната телевизия JTBC откриха в кофа за боклук край един от хотелите в Сеул диск с 200 секретни документа от 2012 – 2014 година, включително и 44 чернови на речи на настоящия президент.

От разследването стана ясно, че речите са правени именно от довереницата Чхуе Сун Сил. Следователи я подозират във вмешателство в държавните дела и използване на своето положение за сдобиване с финансова изгода.
Тя вече е арестувана и са и повдигнати обвинения за мошеничество и злоупотреба с власт.

Очаква се по делото да бъде разпитана и самата президентка на страната.

Пак Гън Хе вече поднесе извиненията си в кратко телевизионно обръщение, в което с треперещ глас и сълзи на очи заяви, че й е трудно да спи с такава вина на сърцето си./ news.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram