Кери: Съглашението с Иран няма да е в ущърб на Израел

Опасенията на израелския премиер Нетаняху, че Шесторката се стреми към споразумение с Иран в ущърб на Израел, са неоснователни, заяви държавният секретар на САЩ Джон Кери.

„Гарантирам, че евентуалното постигане на съглашение няма да създаде какъвто и да е допълнителен риск за Израел“, заяви Кери на съвместна пресконференция с турския външен министър Ахмед Давутоглу във Вашингтон по повод на предстоящите преговори в Женева между Иран и Шесторката /САЩ, Русия, Китай, Великобритания, Франция и Германия/.

„Даже бих казал, че сключването на подобно съглашение ще съкрати рисковете за Израел. По наше мнение, тези стъпки ще способстват за достигането на всеобщо урегулиране“, каза Кери, който скоро заминава на посещение в Израел, където по време на разговорите си с премиера Бенямин Нетаняху ще обсъди както конфликта с палестинците, така и ядрената програма на Иран.

На въпроса кога заминава за Израел, Кери отговори, че ще е „скоро“ след Деня на благодарността, празнуван в САЩ на 28 ноември. Изявлението си американският държавен секретар направи по повод опасенията, изразени от израелския премиер Нетаняху, че евентуално съглашение между Иран и Шесторката ще навреди на интересите на Израел. /БГНЕС

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram