Скандал: Русия изгони полски и германски дипломати от Москва

Русия съобщи, че няколко нейни дипломати са били изгонени от Полша. Това е накарало Москва да предприеме „адекватни мерки“, като отзове същия брой полски дипломати. На този етап не е ясно защо руските дипломати са били изгонени от Полша, съобщава Ройтерс. Дипломатически източници са посочили, че трима служители, работещи като военни аташета за Полша и един представител на политическия сектор, са напуснали Русия в неделя, след като са имали 48 ч. да се изтеглят от страната.

„Полските власти предприеха враждебна и неоснователна стъпка“, се казва в изявление на Министерство на външните работи на Русия и се допълва:

Във връзка с това, Русия предприе в отговор адекватни мерки, като същият брой полски дипломати вече напуснаха територията на нашата страна поради дейности, несъвместими с техния статут“.

В събота Германия също обяви, че един от нейните дипломати е бил изгонен от Москва, след като руски дипломат, работещ в Бон е бил отзован заради съобщения в медиите, че той е бил шпионин.

Междувременно европейският първи дипломат Федерика Могерини каза, че на днешната среща на външните министри на страните-членки на ЕС ще бъдат обсъждани допълнителни санкции спрямо Русия. Тя допълни, че украинската криза ще бъде основна тема на предстоящата среща.

Тези новини подсказват за ново повишение на напрежението между Москва и Европейския съюз с оглед кризата в Източна Украйна, посочва Ройтерс. Отношенията между Русия и силно доминираната Полша по време на Студената война, са исторически трудни. Варшава беше един от най-ожесточените критици на Москва заради ролята й в Украинската криза.

По-рано тази година полското правителство отмени събития, които бяха планирани за отбелязването на двустранните отношения през 2015 г. Миналия месец полските власти отнеха акредитациите на руски журналисти, които работеха във Вършава.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram