Протести в Прага срещу властта, 30 г. след студентските, свалили комунистическия режим

30 години от студентските протести, които сложиха началото на Нежната революция и доведоха до падането на комунистическия режим в бивша Чехословакия, отбелязват днес в Чехия и Словакия. 

В Прага са планирани серия възпоменателни събития. Планиран е и разговор между премиерите от Вишеградската четворка. 

Към тържествената среща ще се присъединят още директорите на Националните музеи в Прага и Братислава, както и председателят на германския Бундестаг – Волфганг Шойбле, съобщи БНТ. Основното събитие ще бъде възстановка на студентския марш от ноември 89-та година. Тогава в столицата на Чехословакия е организирана демонстрация по случай Международния ден на студента, прераснала бързо в антиправителствен протест, при който са ранени и пострадали стотици. 

Студентите обявиха безсрочна стачка. Към тях се присъединиха и много граждани, между които и писателят Вацлав Хавел. Няколко дни по-късно беше създадена първата опозиционна партия в страната „Граждански форум”.

В Чехия годишнината се отбелязва на фона на мащабни протести срещу премиера Андрей Бабиш. Антиправителствена демонстрация е планиран днес и в словашката столица Братислава.

Оффнюз

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram