Путин и Тръмп не са обсъдили Крим и Украйна по време на телефонен разговор

Кремъл обяви, че руският президент Владимир Путин и новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп няма да се срещнат преди магнатът да встъпи в длъжност, цитиран от руски медии.

Вчера двамата проведоха първи телефонен разговор след избирането на Тръмп за президент на САЩ. От прессекретарята на президента на Русия обявиха, че Путин е поздравил Тръмп в телефонен разговор и му е пожелал успех в реализирането на предизборната програма.

Руският лидер е изразил готовност за партньорски диалог с новата администрация на принципа на равноправието, взаимното уважение и ненамеса във вътрешните дела на държавите.

Кремъл отбелязва, че в хода на разговора двамата са се изказали в полза на активна съвместна работа за нормализиране на отношенията и конструктивно взаимодействие по редица въпроси.

Подчертано е, че следващата година се отбелязват 210 години от установяване на дипломатическите отношения между Русия и САЩ и че това само по себе си трябва да стимулира връщане към прагматично, взаимоизгодно сътрудничество, което отговаря на интересите на двете страни, стабилност и безопасност по света.

В съобщението се допълва, че Путин и Тръмп са разменили мнения за необходимостта от обединяване на усилията в борбата срещу враг номер едно – международният тероризъм и екстремизъм.

Двамата обещават да продължат контактите по телефона.

Говорителят Дмитрий Песков уточни днес, че по време на телефонния разговор Путин и Тръмп не са обсъдили темата за Крим и ситуацията в Източна Украйна.

Песков разказа пред журналисти, че разговорът е бил конструктивен, пояснявайки, че като цяло тонът е отговарял на изявленията, които бяха направени по време на предизборната кампания по отношение на двустранните руско-американски отношения.

news.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram