Няма загинали българи в кървавия терор в Париж! /ОБЗОР/

Няма данни за загинали или пострадали българи при кървавите атентати в Париж. Това съобщиха специално за БГНЕС от МВнР.

Светлините на Айфеловата кула бяха изгасени в памет на жертвите от терористичните нападения снощи. Много сгради в САЩ и Канада бяха осветени в цветовете на френското знаме. По неокончателни данни жертвите на кървавите атаки са между 150 и 160, а ранените над 200.

20151114.mnzkkjbzna

Редица световни лидери реагираха на трагедията, случила се предишната нощ в Париж.
Иранският президент Хасан Роухани , който трябваше да посети първо Рим, а след това Париж е отложил пътуването си заради терористичните атаки в Париж. Междувременно външният министър на Иран Мохамад Джавад Зариф съобщи, че ще участва на преговорите във Виена, свързани със Сирия, „за да обсъди борбата срещу „Ислямска държава“ и екстремизма.
„Шокирани сме от тази нова проява на безумното терористично насилие и ненавист, които ние осъждаме по най-категоричен начин с папа Франциск и с всички, които обичат света“, пише в официално заявление на Ватикана. „Това е нападение срещу цялото човечество, което иска решителни и правилни отговори за нас всичките“, следва в документа.
„Дълбоко съм потресена от новините и кадрите в Париж. Моите мисли в момента се намират с родствениците на загиналите в резултат на терористичните атаки, както и с всички жители на Париж“, подчерта канцлерът. „Правителството на Германия се намира в тесен контакт с френските власти и изразява своите съболезнования и солидарност към гражданите на Германия“, добави тя.
Президентът на Франция Франсоа Оланд е говорил по телефона с колегата си от САЩ Барак Обама много скоро след серията терористични актове в Париж. Оланд е обсъдил с Обама съвместната борба с тероризма. По-рано президентът на САЩ заяви, че страната му предлага на Франция помощ във връзка с терористичните актове в Париж.
В най-големите градове на САЩ са засилени мерките за сигурност във връзка със серията терористични атаки в столицата на Франция. Режим на повишена готовност са обявени в Ню Йорк, Бостън, Маями, Чикаго и Лос АнджелисПо-рано стана известно, че под засилена охрана е поставено и френското посолство във Вашингтон.

20151114.xlqxxwrwar

„Днес всички сме парижани. Днес всички сме французи. Днес всички сме европейци.

Да поднесем цветя пред Посолство на Франция в София в знак на съпричастност с жертвите на атентатите. Днес, 14/11/2015, 19:00.“

Това е призивът, който вече събира привърженици в социалните мрежи.

Реакцията е огромна в цял свят. В туитър най-популярните хаштагове са #Paris и с него се маркират всички новини от столицата на Франция.

Набира популярност инициативата #PorteOuverte (Отворени врати) – с този хаштаг жителите на Париж обозначават, че са готови да приемат в домовете си бягащите от терористите.

Хора от цял свят изказват своите съболезнования за загиналите и се молят за живота на заложниците и ранените. Те маркират своите постове в социалните мрежи с #PrayForParis (Молете се за Париж)

По-рано в Париж бяха извършени серия от нападения и взривове, при които загинаха най-малко 60 души. Над 100 са заложниците в концертната зала „Батаклан“.

Взривове избухната и на Стад дьо Франс по време на приятелския футболен мач между Франция и Германия, на който присъстваше и президентът Франсоа Оланд

По-късно Оланд обяви извънредно положение и затвори границите на Франция.

Това е поредно изпитание за Франция срещу тероризма през тази година.

20151114.khikxmbdwk

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram