Газопроводът „Силата на Сибир” ще бъде пуснат през декември

Говорителят на китайското Министерство на външните работи Гън Шуан потвърди, че тържествената церемония по повод пускането в експлоятация на газопровода „Силата на Сибир” ще се състои през декември, съобщава РИА Новости, цитирана от Darik.

Очаква се това да стане посредством телемост между Владимир Путин и Си Дзинпин, с което ще бъде поставено началото на доставка на газ за Китай по източния маршрут.

„Силата на Сибир” е стратегически проект за сътрудничество в областта на енергетиката, съгласуван лично между държавните глави на Русия и Китай. Отчита се, че има изключително важно значение за задълбочаване на всестранното сътрудничество.

През май 2014 г. „Газпром” и китайската компания CNPC подписаха договор за доставка на руски газ за Китай по източния маршрут.

Договорът е за срок от 30 години и предвижда ежегодна доставка на 38 милиарда кубически метра руски газ за Китай по тръбопровода „Силата на Сибир”. В края на октомври „Газпром” завърши с изпълнението на проекта и линейната част на тръбопровода е подготвена за експлоатация.

Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram