Преврат в Боливия – Ево Моралес подаде оставка

Президентът на Боливия Ево Моралес подава оставка след три седмици бурни протести срещу избирането му за четвърти мандат, предаде Франс прес.

Оттеглям се от президентския пост, каза в телевизионно обръщение 60-годишният Моралес, който е на власт от 2006 г.

Слизането на дългогодишния лидер от властта идва след натиск от военните, за да се възстанови стабилността в страната, съобщава Ройтерс. По-рано командирът на боливийските въоръжени сили Уилямс Калиман призова президента да подаде оставка „за доброто на Боливия“, съобщи БТА. Моралес декларира, че няма намерение да бяга от страната и нищо не е откраднал. 

„Изпращам писмото с оставката си на Законодателното събрание на Боливия“, каза 60-годишният социалист. Той нарече оттеглянето си „преврат“. 

Не е ясно кой ще наследи Моралес. Вицепрезидентът му, както и председателят на Сената, също подадоха оставки.

Част от левите съюзници на Моралес в Латинска Америка като венецуелския президент Николас Мадуро, новоизбрания аржентински президент перонист Алберто Фернандес и мексиканския външен министър Марсело Ебрард заклеймиха случилото се като „държавен преврат“. Последният заяви, че страната му ще даде политическо убежище на Ево Моралес. Президентът на Куба Мигел Диас-Канел осъди „жестокия и подъл държавен преврат на десницата срещу демокрацията в Боливия“. 

Моралес се задържа на власт 13 години и 9 месеца. „Дадохме урок на света, утре Боливия ще бъде нова страна“, каза пред журналисти лидерът на опозицията Карлос Меса.

Моралес съобщи в „Туитър“, че е издадена заповед да бъде арестуван, допълва АФП. Местонахождението му е
неизвестно. 

Според някои съобщения, самолетът на боливийския президент е поискал коридор за полет над Аржентина, предаде БНР.

Милиони празнуват по улиците, страната е нестабилна

Милиони хора празнуват по улиците на град Ла Пас – административната столица на Боливия, а за страната настъпиха несигурни дни, предаде кореспондент на Би Би Си.

Поддръжниците на Ево Моралес наричат случилото се преврат, а опонентите му – край на тиранията.

Докато за мнозина той бе антидемократичен лидер, захапал властта, за най-бедните боливийци Ево Моралес бе първият, заговорил с техния глас. Моралес бе първият лидер от коренното население в страната и успя да направи едно белязано от дълбоки неравенства общество по-приобщаващо, добавя кореспондентът на Би Би Си от Латинска Америка.

Напрежението избухна след съмнения за фалшифициране на изборите

Превратът в Боливия идва след седмици протести срещу властта, избухнали след последните президентски избори. Мнозина са убедени, че резултатите от вота са фалшифицирани.

Искрата се запали в нощта на вота, когато без обяснение преброяването бе спряно за 24 часа. Крайният резултат показа, че Моралес завоюва крехка победа – той взе съвсем малко над необходимата му 10-процентна преднина, за да бъде обявен за победител в първия тур. Последваха сблъсъци, които взеха поне три жертви. Протестиращите бяха подкрепени и от униформени полицаи.

Организацията на американските държави, която бе наблюдател на изборите, обяви, че е открила доказателства за широкомащабни манипулации и не може да потвърди резултата от вота.

Кой е Ево Моралес?

Ево Моралес е първият боливийски президент, представител на коренното население. Държавен глава на страната става през 2006 г. и печели четири последователни мандата. За последния бе избран през октомври 2019 г., като според опоненти и наблюдатели победата е била манипулирана. Това става след противоречиво решение на конституционния съд да премахне ограниченията на президентския мандат. На референдум през 2016 г. мнозинството боливийци казаха „не“ на отпадането на ограничението в броя на мандатите на държавния глава. Моралес обаче отнесе въпроса до конституционния съд, който отмени ограниченията.

Оффнюз

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram