Почитаме Св. Великомъченик Мина

 Денят съвпада с началото на Вълчите празници.

Св. Мина е египтянин, войн, живял по време на гонението на християните от официалната римска власт. Възмутен от езическото безчестие, той напуснал войската и живял известно време в пустинята. След това заговорил на хората за вярата си в Христос:” Не се бойте от ония, които убиват тялото, те не могат да убият душата”.

С изключителна твърдост понесъл страданията, на които бил подложен, преди да бъде изгорен. Праха му бил пренесен в родната му Александрия. На гроба му бил съграден храм, който станал извор на безброй чудеса.

Св. Мина е покровител на всички, които са си загубили нещо.

Той е покровител и на жените, на пътниците и на воините. Незадомените го търсят за помощ, за да им помогне да си намерят брачен партньор.

Българите са натоварили този светец с мисията да бъде господар на вълците, да ги пуска и прибира. Празникът му съвпада с Вълчите празници, които продължават до 21 ноември и в които трябва да се спазват различни забрани, за да не нападат вълците стадата и хората.В първия ден, който се нарича още Зверинден, дори не се споменава думата „вълк”.  Ножиците, клещите и всички други сечива, които могат да се отварят, се завързват, за да бъдат завързани устите на вълците.

Жените не шият, не предат, не плетат, не перат, а мъжете не впрягат воловете и не се докосват до работни сечива. Не се чука сол, не се дялка дърво, не се пипа гребен.Мратинците, които са на 14-ти ноември и съвпадат с Коледните заговезни, са насочени срещу кокошата болест мратиняк или пипка. По време на Мратинците всеки трябва да си стои вкъщи и да не ходи по тъмното.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram