Ердоган предупреди САЩ да внимават с „подклаждането на огъня“ в Сирия

Турция иска световните лидери да обсъдят конфликтите в Сирия и Ирак на срещата на Г-20 през уикенда и е готова да предприеме „по-сериозни стъпки“ в региона след провелите се на 1 ноември парламентарни избори. Това обяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от „Ройтерс“.

Лидерите на групата на 20-те големи икономики (Г-20), включително САЩ, Китай, Япония, Русия, Канада, Австралия и Бразилия, ще се срещнат в неделя и понеделник в средиземноморския курорт Анталия, за да обсъдят глобалните икономически проблеми.

Ала Турция, която е страна членка на НАТО и прие повече от 2 млн. бежанци от Сирия и Ирак и е изправена пред нарастваща заплаха от разпростиране на конфликтите, иска държавните глави също да обсъдят размириците там.

„Настояването от наша страна за включването на Ирак и Сирия в дневния ред на Г-20 не е против основните цели на платформата“, посочи Ердоган пред бизнесмени в столицата Анкара.

Управляващата Партия на справедливостта и развитието, основана от Ердоган, си възвърна парламентарното мнозинство, което загуби само пет месеца по-рано.

„Резултатите на изборите на 1 ноември напълно отстраниха политическата несигурност в Турция и ни дадоха възможността да предприемем по-сериозни стъпки относно регионалните проблеми“, изтъкнал Ердоган, без да уточни какво по-конкретно има предвид.

Турция е твърд противник на сирийския президент Башар ал Асад, твърдейки, че траен мир е невъзможен без неговото оттегляне от властта. Премиерът Ахмет Давутоглу заяви във вторник, че Турция би отговорила на въздушни и сухопътни заплахи от Сирия и че е необходима нова стратегия.

Турция също така се очаква да използва председателството си на Г-20, за да се опита да убеди съюзниците си, включително Вашингтон, срещу даването на сирийските кюрдски бунтовници, които са съюзници на САЩ, по-голяма роля в борбата срещу „Ислямска държава“.

Турция разглежда напредъка на сирийските кюрди като заплаха за националната си сигурност, опасявайки се, че те биха могли да подхранят сепаратизма сред кюрдите в Турция.

„Всеки, които подклажда огъня в Сирия, ще се изгори. Това е приятелско предупреждение“, предупреди Ердоган./КРОСС

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram