Рохани призова Великите сили да се споразумеят

Президентът на Иран Хасан Рохани призова днес Великите сили да не пропускат възможността за постигане на споразумение за ядрената програма на Техеран.

„Надявам се страните от групата 5+1, които преговарят с Иран в Женева да използват изключителната възможност, предоставена от иранската нация, за да постигнат положителен резултат в разумно време“, заяви Рохани, цитиран от иранската агенция Ирна.

Въпреки оптимистичните очаквания днес преговорите се проточиха заради различия според иранската страна в позициите на западните държави.

По-рано иранският министър на външните работи Мохамад Джавад Зариф заяви, че ако не бъде постигнато споразумение тази вечер в Женева по иранската ядрена програма, преговорите ще бъдат подновени след седмица до десет дни.

За АФП пожелал анонимност високопоставен израелски представител заяви, че Израел изцяло отхвърля обсъжданото в Женева споразумение за иранската ядрена програма. Колкото повече подробности за подготвянето в Женева споразумение събира Израел, толкова повече нараства недоумението му относно голямото бързане да се подпише едно толкова лошо за света споразумение, добавил той. Ако това споразумение се приложи, Иран ще е сключил сделката на века, а Западът – една много лоша сделка: Иран ще е постигнал значително облекчаване на санкциите, без да е направил никаква реална отстъпка в програмата си да се сдобие с ядрено оръжие, е заявил израелският представител. /БГНЕС

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram