Иран не смята да се откаже от обогатяването на уран

Въпреки заплахите за нови санкции и дискриминационни мерки Иран няма да се откаже от програмата за обогатяване на уран. Това заяви днес президентът на ислямската република Хасан Рухани.

„Заявихме на партньорите по преговорите, че няма да се поддадем на никакви заплахи: нито заплахи със санкции, нито заплахи с унижения, нито заплахи с дискриминация. Ислямската република не скланя и няма да склони глава пред лицето на заплахите от страна на каквито и да са власти“ – цитира агенция Исна изказването на Рухани на заседание на Националната асамблея.

Както предава Интерфакс, президентът е направил изявлението след края на поредния кръг преговори на Иран с „шесторката“ международни посредници (петте постоянни членки на Съвета за сигурност и Германия) в Женева, където се появиха признаци за възможно постигане на договореност по иранската ядрена програма.

Въпросът за обогатяването на уран е главният препъни камък на преговорите. Техеран определя правото си да обогатява уран като „червена линия“, която е решен да не преминава.

Иранският президент посочи, че „националните интереси, включително правото на овладяване на атома в рамките на международните норми“, не включват разработването на ядрено оръжие.

Западните страни подозират Техеран, че под прикритието на ядрена програма за мирни цели работи върху разработването на атомна бомба – нещо, което Иран отрича. /БГНЕС

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram