Циклонът е отнел живота на 1200 души във Филипините

Филипинският Червен кръст обяви, че разполага с данни, на базата на които може да се допусне, че супер тайфунът Хайян е причинил смъртта най-малко на 1000 души в градТаклобан и още 200 други в провинция Самар, съобщава „Ройтерс“.
По последните данни на филипинските власти от събота загиналите са най-малко 100, а още толкова са ранените в град Таклобан, който беше опустошен от ветровете и покачването на нивото на водите. Ветровете достигнаха на места скорост до 315 kм/ч, предизвиквайки вълни с височина пет-шест метра, близо до островите Лейта и Самар.

Тайфунът се насочва вече към бреговете на Виетнам. Там бяха евакуирани повече от 200 хил. души в четири крайбрежни провинции заради приближаването на Хайян, който се очаква да удари страната в неделя. 170 хил. войници са мобилизирани, за да участват в спасителните операции, съобщава АФП.

Хайян е смятан за един от най-мощните тайфуни от десетилетия насам, но се очаква да е изгубил част от мощта си, когато достигне бреговете на Виетнам. Въпреки това той остава в категорията на супер тайфуните, които имат потенциал за „сериозно развитие“.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram