Лавина от оставки в американската дипломация: 60% от посланиците напуснаха Тръмп

САЩ са загубили 60% от посланиците си от януари досега, по данни на асоциацията, който представлява американските дипломати (AFSA), пише Би Би Си.

Списъкът с лидерите се изчерпва твърде бързо, констатира Барбара Стивънсън, ръководител на Американската асоциация на чуждестранните служби. Стивънсън – бивш посланик в Панама, допълва, че е имало „обезглавяване“ на най-големите таланти.

Рязката загуба на толкова много дългогодишни служители има сериозно, моментално и осезаемо влияние върху способността на Съединените щати да формират световните събития, пише Стивънсън в предстоящия брой на списанието на външните служби. Тя допълва, че изкуството на дипломацията трябва да бъде защитено от дипломацията, която според нея изглежда се стреми „да демонтира правителството – такова, каквото го познаваме“.

Това писмо е последният отчаян вик на ветераните в дипломацията, които предупреждават за нарастващите заплахи пред Държавния департамент, коментира Барбара Ушър, кореспондент на Би Би Си News.

Те предупреждават, че напускащите кариерата най-опитни служители лишават институциите от десетилетен дипломатически опит, което ще ги отслаби в бъдеще.

На следващо място е бавната скорост, с която се извършват назначенията на тези критично важни длъжности. Президентът Тръмп отхвърля всеки, който се противопоставя на политиката му.

На фона на всичко това Стивънсън се чуди кой има интерес да отслаби американските външни служби и напомня, че един дипломат не може да бъде изграден „за една нощ“.

offnews.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram