Дълги опашки от избиратели в САЩ, повече от 100 души чакат да гласуват

За дълги опашки пред избирателните секции в САЩ, където американците гласуват за 45-ия президент на САЩ, за Конгрес, за губернатори в няколко щата и на щатски и местни референдуми, съобщават световни агенции.

Основните кандидати са Хилари Клинтън от Демократическата партия и магнатът Доналд Тръмп, който е номинацията на Републиканската партия.

Припомняме, днес повече от 218 милиона души имат право да гласуват за президент на САЩ, сенатори, конгресмени и губернатори, а също така на различни референдуми на щатско и местно ниво. През 2012 година на президентските избори гласуваха 126 милиона души (57,5%). Първите екзит пол резултати се очакват утре сутринта.

Към момента гласуването тече в 49 щата, като само на Хаваите остава да бъдат отворени секциите.

Има информация за висока избирателна активност в някои населени места в страната, тъй като опашките достигат повече от 100 души и избиратели информират за чакане повече от час и 40 минути.

Американски медии информират за дълги опашки в Манхатън и Филаделфия, както и на други места в страната.

Няма информация за големи проблеми и нередности.

Хилари Клинтън и съпругът й Бил гласуваха в престижното предградие на Ню Йорк Чапакуа към 8 часа местно време.

Клинтън заяви пред журналисти, че е наясно с отговорността, която може да поеме и ако бъде избрана, надява се да води страната със сила.

Кандидатът за вицепрезидент от Демократическата партия сенатор Тим Кейн гласува със съпругата си Ан Холтън в Ричмънд, Вирджиния.

Тръмп пък гласува в Ню Йорк.

Това е голяма чест, страхотна чест„, каза той и пусна бюлетината.

Запитан дали все още се притеснява, че е възможно изборите да бъдат опорочени, той отговори: „Винаги сме обезпокоени по този въпрос„.

Да направим Америка отново велика. Това е всичко, изтъкна Тръмп, апелирайки към избирателите.

Майк Пенс, номинацията на републиканците за вицепрезидент, пък гласува в Индианаполис.

Всеки щат ще затвори секциите в различен час, но например в Ню Йорк изборният ден приключва в 21 часа местно време.

Около 47 милиона души са гласували предварително на изборите.

По-рано днес изборният ден започна в Диксвил Нотч, селце в щата Ню Хемпшър, където бяха обявени и първите резултати, след като по-малко от 10 души гласуваха.

В селцето Клинтън бие Доналд Тръмп с 4 на 2 гласа, а кандидатът на либертарианците Гари Джоунс получава един глас. Има една недействителна бюлетина, където е написано името на бившия кандидат на републиканците Мит Ромни.

В селцето Милсфийлд, същият щат, също гласуваха от полунощ. В населеното място има само 29 жители.В Милсфийлд Тръмп печели с 16 гласа срещу 4 за Клинтън. Има една недействителна бюлетина, тъй като е написано името на Бърни Сандърс.

Гласуване се проведе и в Хартс Локейшън в щата Ню Хемпшър, където живеят под 40 души. Бившият държавен секретар получава 17 гласа, Тръмп – 14 гласа, Джонсън – три гласа. Три бюлетини са недействителни, след като на две е написано Бърни Сандърс, а на една Джон Кейсик.

АП съобщи, че Тръмп поведе пред съперника си Хилари Клинтън на първите гласувания в президентските избори в три селца в щата Ню Хемпшър с общо 32 на 25 гласа.

Клинтън спечели повечето гласове в Диксвил и Хартс Локейшън, а Тръмп победи в Милсфийлд.

Либертарианецът Гари Джонсън взе три гласа.

Според законите в Ню Хемпшър районите с под 100 гласоподаватели имат разрешение да отворят изборните секции в полунощ и да ги затворят веднага след гласуването на регистрираните избиратели.

Последната прогноза на сайта FiveThirtyEight показва, че Клинтън има 71,6% шанс да спечели изборите, а Доналд Тръмп – 28,4 на сто.

Според прогнозата бившият държавен секретар ще събере 302 електори срещу 235 за магната. Клинтън печели във Флорида, Северна Каролина и Невада с малка преднина, показва прогнозата.

Ако Флорида бъде спечелен от Тръмп, кандидатът на републиканците ще събере 264 електори, което ще означава 4 по-малко от необходимите 270, за да влезе в Белия дом.

Охайо и Северна Каролина имат решаваща роля в президентските избори. През 2004 година републиканците спечелиха изборите в щата, през 2008 демократите победиха, а през 2012 година републиканците отново си върнаха щата.

Охайо е един от така наречените „суинг“ щати, където от Втората световна война почти винаги победителят влиза в Белия дом.

Последната карта на СиЕнЕн показва, че към момента прогнозите са, че Клинтън събира 268 електори при необходими 270, за да спечели, а Тръмп има 204 електори. Битката е предимно за 66 електори, като в другите щати двамата кандидати съответно имат лека преднина.

Последните социологически проучвания дават между 3 и 6% преднина на Клинтън. Според Ройтерс/Ипсос Клинтън има 90% шанс да победи. Тя се очаква да спечели 303 електори при необходими 270, докато Тръмп ще събере 235 електори.

Днес не само за президент се гласува в САЩ. Ще бъдат определени 34 места в Сената и 435 в Камарата на представителите.

В Сената републиканците държат 54 места срещу 46 за демократите. Но Републиканската партия трябва да защитава повече места, включително в Индиана, Северна Каролина, Ню Хемпшър, Илинoйс, Пенсилвания, Флорида, Мисури и Уисконсин.

Демократите се нуждаят от пет републикански места, за да получат мнозинство с 51 сенатори. Ако вечерта завърши с паритет 50-50, новият вицепрезидент ще даде мнозинство на партията си.

За Камарата на представителите не се очаква драма, тъй като републиканците ще запазят мнозинството си./ news.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram