Доналд Тръмп и Хилари Клинтън в надпреварата за Белия дом

Избирателите в Съединените щати гласуват днес за президент, за подновяване на една трета от 100-членния Сенат, на цялата 435-членна Камара на представителите, както и в щатски референдуми по широка гама въпроси – смъртното наказание, правото на аборт, контрола над огнестрелните оръжия, узаконяването на марихуаната, увеличението на минималното заплащане и много други.

За президентския пост се състезават кандидатите на Демократическата партия – Хилари Клинтън, на Републиканската – Доналд Тръмп, на Зелените -Джил Стайн и на Либертарианската партия – Гари Джонсън, но последните двама с нищожни шансове.

Президентът на САЩ, освен държавен глава, е ръководител на правителството и главнокомандващ на въоръжените сили на най-могъщата държава в света.

Изборите за президент са непреки – гласува се за членове на избирателната колегия от 538 души, които малко по-късно избират формално президента, но обикновено веднага след приключването на т.нар. народен вот в изборната нощ се знае кой ще е новият президент. Той трябва да спечели подкрепата на 270 членове на избирателната колегия.

Социологическите проучвания почти през цялата кампания показваха преднина за Хилари Клинтън от средно 3-5 процента. В анкетата на „Вашингтон пост“ и Ей Би Си от вчера, 7 ноември, Клинтън има подкрепа от 47 на сто, а Тръмп – 43 на сто, съобщи Ройтерс.

Според допитване на сп. „Икономист“ и ЮГав, публикувано вчера вечерта, Клинтън води с 45 процента пред Тръмп, който има 41 процента, предаде Ройтерс.

Часове преди началото на изборите допитване на Ройтерс и на Ипсос показа, че Хилари Клинтън има около 90 процента шансове да победи Тръмп на вота. Клинтън има 45 процента пред Тръмп с 42 процента, сочи допитването. Много вероятно е Клинтън да спечели подкрепата на 303 членове на Електоралната колегия, а Тръмп подкрепата на едва 235 членове, показва също допитването.

Голямата неизвестна величина е избирателната активност. Около 40 милиона избиратели са се възползвали от правото на ранно гласуване до 4 ноември и статистически модели сочат, че в ранния вот Клинтън има преднина от 9 процента. Колкото е по-висока активността, шансовете на Клинтън се увеличават, тъй като тя има по-силна подкрепа сред жените, испанскоезичните избиратели, цветнокожите и средната класа, а Тръмп е харесван предимно от белите мъже без висше образование./БТА

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram