Русия ще отбележи със скромни тържества днес стогодишнината от болшевишката Октомврийска революция

Русия ще отбележи днес без блясък сто години от болшевишката Октомврийска революция – голямо политическо „земетресение“ на 20-ия век, тъй като Кремъл не иска да прославя смяна на режима със сила, пише агенция Франс прес.
Годишнините на революцията бяха чествани много тържествено през съветската епоха, с голям парад на Червения площад на 7 ноември.
Но днес официалната програма е твърде скромна, с изложби и колоквиуми на специалисти.
На Червения площад ще има парад, но под формата на възстановка с униформи от парада през 1941 г. по времето на битката за Москва, в разгара на Втората световна война.
Малкото празнични прояви с участието на обществеността трябва да дадат възможност на властите да акцентират върху националното единство и помирение, като избягват щекотливи теми.
Комунистическата партия, която е най-голямата опозиционна сила в руския парламент, предвижда митинг пред статуя на Карл Маркс недалеч от Кремъл, но там едва ли ще се съберат повече от 5000 души.
Манифестация, разрешена от властите, насрочи и лявото националистическо движение „Другата Русия“ начело с писателя Едуард Лимонов. Двайсетина негови привърженици бяха арестувани вчера от полицията в Санкт Петербург.
Президентът Владимир Путин досега отклоняваше участие в събитията за стогодишнината, включително светлинен 3D-спектакъл през уикенда, прожектиран на фасадата на Зимния дворец в родния му град, Санкт Петербург.
Путин участва в откриването на нова черква в Москва, което нарече дълбоко символично, тъй като след идването на власт на комунистите през 1917 г. клирът е бил унищожен, а вярващите – преследвани.
За Кремъл тържествата за годишнината на революцията трябва да помогнат да се извлекат поуки от миналото./ novini.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram