Главатарят на „Ислямска държава“ избяга от Мосул

Иракската армия обяви, че главатарят на терористичната групировка ДАЕШ („Ислямска държава“) Абу Бакр ал Багдади е избягал от Мосул, съъобщават руски медии.

По-рано иракските военни уточниха, че с началото на операцията за освобождаването на Мосул са били убити повече от 2 000 терористи от ДАЕШ.

„Източници от разузнаването потвърдиха бягството на терориста Абу Бакр ал Багдади от Мосул заедно със 150 семейства с цел да се прикрие с тяхна помощ от въздушни удари“, уточниха от пресслужбата на иракските въоръжени сили.

Преди това Багдади се обърна с видеопослание към подчинените си бойци, призовавайки ги да удържат на всяка цена Мосул. Също така главатарят изказа заплахи срещу Турция, като нарече страната нова „сфера на дейност“ на ДАЕШ.

Абу Бакр ал Багдади ръководи ДАЕШ от юни 2014 г. Многократно в медиите са излизали информации за смъртта му, но по-късно тези информации са се оказвали неверни.

Иракските правителствени сили съвместно с отряди на иракските кюрди и с подкрепата на водената от САЩ коалиция от 17 октомври провеждат операция за освобождаването на Мосул от ДАЕШ, която го превзе през 2014 г./ news.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram