Комисия на ЕП настоява за бързо приемане на България и Румъния в Шенген

Членовете на Европейския парламент отново призовават за приемане на България и Румъния в Шенген.
Това се казва в прессъобщение, публикувано на сайта на ЕП.

Комисията по граждански свободи отправи апел към Съвета на ЕС да вземе „бързо и утвърдително решение“ за пълноправно членство на двете страни в Шенгенското пространство.

Евродепутатите настояват приемането на България и Румъния да бъде еднократен правен акт. Те подчертават, че двустепенният подход – първо с процедура за морските и въздушните граници, а след това за сухопътните, носи редица рискове и може да се отрази негативно върху бъдещото разширяване на Шенгенското пространство.

Докладчикът по темата – председателят на ПЕС Сергей Станишев, посочва, че разделянето на процеса на две фази няма правно основание.

„Днес Комисията за граждански свободи потвърди, че България и Румъния трябва да станат пълноправни членки на Шенгенското пространство и отхвърли перспективите за частично присъединяване – право с въздушните и морските граници, а след това евентуално и със сухопътните. Този „двуетапен“ подход е опасен прецедент, който не само не притежава правна легитимност, но и води до редица икономически, социални и политически негативи за ЕС.“ – предупреждава Сергей Станишев.

Докладът на Сергей Станишев е приет с 36 гласа „за“, 4 „против“ и един въздържал се.
Документът ще бъде гласуван от пълния състав на ЕП през декември.

 Членовете на ЕП призовават също Съветът на ЕС да вземе решение заприемането на Хърватия в Шенген веднага щом страната изпълни критериите.

ЕП даде зелена светлина за приемането на България и Румъния в Шенген през юни 2011 г. Окончателното решение трябва да бъде взето с единодушно решение на Съвета на ЕС

news.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram