Субкултури: Рейвъри – пъстрите „парти животни“

Многоликият рейв

 Думата “рейв” притежава широк спектър на смисли. Тя обозначава музикалното събитие – рейв парти или просто рейв. Първоначално се използва, за да опише дивите бохемски партита в Сохо, западен Лондон. По-късно сред буржоазната младежка култура Модс от началото на 60-те години на 20 век се употребява за всяко едно диво парти. Хората, които са заклети „парти животни” се описват от терминът „рейвър”.

„Рейв” е също и psychedelic и електронната музика на 80-те – главно Acid house и Techno . От своя страна електронната музика и рейв сцената води началото си от Детройт, Мичиган. Тези ранни рейвове първоначално са наричани Acid House партита и биват преквалифицирани в рейвове за първи път от медиите през лятото на 1989 г..

В края на 80-те думата „рейв” обозначава цялата тази субкултура, която израства от Acid House движението. Мероприятията са свързани и носят парти атмосферата на скандалния остров Ибиза. Под предтекст, че се страхуват от масовата употреба на „парти наркотици” на тези събития, властите напълно ги забраняват. Политици правят изявления против рейвовете и налагат глоби на организаторите на незаконните събирания. Полицията също ги преследва с всички възможни средства.

ЦВЕТНАТА ПРИКАЗКА – РЕЙВНо за привържениците рейвът е нещо повече от субкултура, рейвът е религия. Той има своите верни поклонници и празници в преклонение на своя бог – музиката ( ‘ God is a DJ ’ гласи текстът на едно парче – класика в жанра). Излезли в нелегалност, рейвърите измислят оригинални начини да се намират и информират за предстоящите събития. В Англия местонахождението се съобщава по тайно радио, което датира още от зараждането на тази култура. А в Щатите и до днес съществува практиката да се разпространяват ребуси, чието решение ще те отведе до партито.

Рейв модата

 Рейв сцената винаги е имала своя собствена мода. От самото начало рейвърите са искали ярките цветове , изрисуваните дрехи и усмихнатите личица да бъдат част от тяхното клубно облекло. Нещата се развиват и през 1991-92 работните гащеризони, белите ръкавици, свирките, светещите пръчки и бибероните бързо биват приспособени като класическо оборудване. Някой от тях са практични, други увеличават ефекта на наркотиците, а трети светят под UV светлината и лъчите на лазера. Чантичките за кръст бързо са изоставени, както и бибероните се срещат все по-рядко.Това е и съдбата на свирките, въпреки че все още някои ги носят, като цяло се избягват, защото пречат на 100% възприемане на музиката. Работническите гащеризони и белите ръкавици са все още в изобилие и биват съчетавани с все по-сложно облекло от Cyber club модата – космати крачолки и ръкавици.

Свободата да изразяваш себе си чрез дрехите, които носиш на клуб, е една от главните колони в света на музиката. Оригиналният дизайн и живите цветове се развиват през годините, за да достигнат до водещо модно течение за кратък период (имайки предвид Ню рейв културата). По време на парти-годините гамашите, носени от дамите, сега се превръщат в малки, очертаващи тялото секси допълнения като hot pants ( или къси шорти – short shorts ), мини роклички с плисета в долния край ( rara dress ), описващи фигурата горнища и т.н.

Ключът към рейв модата е наистина да бъдеш себе си до екстремна степен. Рейв културата е култура за позитивното изразяване и мислене. Ти си визуално отражение на това което мислиш, което правиш, говориш, твоите любими хобита и трябва да го направиш достатъчно голямо, за да можеш да го облечеш. Това позволява безкрайно разнообразие и уникалност и подпомага една много интересна култура. Нещо като форма на неегоистично себе-промотиране. Например едно момче разказва за своя неоново зелен плюшен панталон. Той го носи, защото обича да е краен и, защото наистина обича плюш a . Важният фактор е, че този панталон изразява него самият – плюшът, които представя случайна хаотична мода, сякаш човекът няма чувство за посока, той просто живее. Докато цветът символизира това, че мислите му са директни, концентрирани и честни на фона на цялата тази хаотичност. Често рейвърите мислят за дрехите по този начин – не като за дрехи, а като униформа, която представя една велика личност.

Като се има предвид безкрайно цветният свят на рейвърите е интересно да се отбележе, че именно през 60-те години дизайнерите започват да експериментират с цветовете.

Искрящите с неонови цветове дрехи и тениските с усмихнати личица от началото на Acid House – а прерастват в светлоотразителни жилетки, работни якета, бели ръкавици и аксесоари. В много важен елемент се превръща светлоотразителната лента, която по-нататък се зашива по ръбовете на панталони , блузи и дори остава като свободно висяща лента от някой от джобовете например.

След като правителството разглежда законопроекта за криминална справедливост през 1994 нелегални/легални рейвове са вкарани обратно в нощните клубове и голяма част от модната енергия бива укротена и потулена заедно с много от джунджорийките, които също биват забранени с малки изключения.

ЦВЕТНАТА ПРИКАЗКА – РЕЙВЦВЕТНАТА ПРИКАЗКА – РЕЙВ

После идва изгревът на супер клубовете, които отново поставят dance музиката на преден план за модата и нощния живот чак до късните 90 години на 20-ти век. По този начин вълна от блясък и дизайнерско облекло залива клубове като Гейткрашър ( Gatecrasher ) , Министри ъф саунд ( Ministry of sound ) , Ренесанс ( Renaissance ) и скандалния остров Ибиза, където по това време пухкавите крачолки биват видени за първи път по краката на голяма част от клубните танцьори.

Cyber модата, както предстои да бъде позната, набира отново популярност в Англия със своите ярки и светещи на неон цветове. Днес марки като Cyberdog са водещи производители в бранша.

Като отражение на рейва през 1970 г. може да се разглежда techno модата – не само заради съвпадението на името на модния и музикалния стил. Techno събира неща които са лична територия на определени стилове и креативно ги приспособява. Поли, къси изрусени коси и обици за мъже , понякога придружени със съответно изрусена козя брадичка. Дрехите са вдъхновени от 60-те и 70-те без да са точни копия и биват еклектично комбинирани с други стилове: малко пънк, щипка girlie , елементи от фетиш и хипи сцената – това е и комбинацията стилове които повлияват на рейв сцената. Пиърсингите, татуировките и стъчащите цветни коси от пънка се вливат във външният вид на рейвъра – мъж или жена. Важно е да се отбележе обаче, че докато пънкът като музикално движение започва с политическа ориентираност, то рейв културата е базирана изключително и само на музиката. Светогледът, изразяващ Мир и Любов, който рейвърите допълват с „Обединение и Уважение” – накратко PLUR (абривиатура на думите на англйиски език ) и постепенно разширяващите се панталони – тип чарлстон (стигащи в рейв културата до внушителни размери на обиколката на долния подгъв) са взаимствани от хипитата и видоизменени според нуждите на субкултурата. Често по целия панталон се минават украсителни шевове в искрящи цветове.

В началото на 21 век сред рейв сцената в България популярна марка такива панталони е Punkyfish . По същото време верига магазини „ Streetmania ” в големит e градове на страната разпространяват дрехи уникати, включващи подобни панталони от ефектни материи и цветове окантени с искрящи ръбове, анораци с отпечатани многоцветни десени (голяма част от тях взети от културата на африканските племена), огромни цветни цилиндри от плюш и пух. Обувките на платформа завършват ежедневния външен вид на рейвъра, но често биват захвърлени по време на клубните нощи заради неудобството което създават при танци.

Между 1990 и 1997 г. се оформя и специфичният танц, който рейвърите изпъняват в почти хипнотичен синхрон на партита. Нарича се Мелбърн Шафъл ( Melbourne Shuffle ) – на името на мястото, където се заражда – и е комбинация от фънк и брейк движения.

fashion-lifestyle.bg

Фото: Интернет

Източници:

History of fashion

http://rushn.com.au/rave

http :// www . fantazia . org . uk

http :// www . nurave . org . uk

http :// www . fashion – style . becomegorgeous . com

http :// www . fibers . com

http :// www . mira . bgcatalog . com /

http://www.waltervanbeirendonck.com/

ЦВЕТНАТА ПРИКАЗКА – РЕЙВ

 

Видове рейвъри:

Candy Kid

Този стил се разви през последните 10 години. Candy Kids са рейвъри с масивни позитивни вибрации. Те следват мантрата PLUR ( Peace Love Unity and Respect ) и раздават подаръци (често бонбони и близалки) на своите съ-рейвъри. Носят Candy – огърлици с биберони от цветни пластмасови мъниста и много на брой такива гривни, които често си правят сами, закачат плюшени играчки по себе си. Искрящи дрехи, панталони от плюш с огромни крачоли и понякога грим на очите са останалата част от репертоара.

 Cyber raver

Характеристиката на този тип започва от факта, че с айбър готите слушат музикален стил наречен Industrial . Със своята изцяло електронна същност и с и нтезирани звуци Industrial – a се доближава силно до техно музиката и е част от електронната такава. Там , където музиката намира допирна точка , се ражда Cyber Rave или Dark Rave – като мост между Cyber Goth културата и Rave . Този тип рейвъри са почитатели на Happy Hardcore (фестивал , на който се пуска специфична hardcore музика, която носи неговото име), косматите ботушки, тесни къси костюмчета и ярки цветове. Това са едни от истинските парти хора.

 

Raver Baby

Секси и оскъдно повелява този стил. Ако се прибави малко повече индивидуализъм, се получава рейвър.

Old Scool Raver

Връщаме се отново през 1992 г. – тези хора го предпочитат ретро. Работнически или химически костюми, биберони, противогази и маски за прах са на дневен ред. Модта тук не е предмет на обсъждане, защото танците до сутринта са това, което е от значение за този тип рейвъри…

Custom Raver

Най-иновативни от всички. Предният ден са изрисували Smile – чета по целите си дрехи – тези рейвъри наистина ни карат да се усмихнем. Техният ентусиазъм може да бъде усетен от километри и няма съмнение, че са истински отдадени последователи. Въпреки че не е сигурно дали дрехите им ще оцелеят след едно пране. 

Raver Crew

Тези рейвъри се чувстват добре когато са числен брой. Типът на облекло може да варира, но важното е всички да изглеждат еднакво. Със сигурност се забелязват, защото са шумни и се забавляват много.

ЦВЕТНАТА ПРИКАЗКА – РЕЙВ

Fancy dress raver

По-редки посетители. Някои ги смятат за чисти ексхибиционисти с намерение да бъдат забелязани и биха поставили под въпрос тяхната любов към музиката. Тук твърдението „Живей и остави другите да живеят” важи с пълна сила, защото те в крайна сметка прибавят нов цвят на атмосферата.

Nu Raver

Напоследък навсякъде в обществото. Nu ravers могат да бъдат открити носещи много ярки дрехи с усмивки по тях. Изглеждайки като рейвъри и наричайки се такива, тези хора ходят по партита не заради музиката, а заради модата. (Съвсем в реда на нещата от 2006 г. насам Ню рейв модата заля магазините. Дрехите са пъстри и декорирани с неонови и флуоресцентни цветове. Усмихнатите личица също не биват пропуснати. Очилата с цветни рамки са задължителен елемент.)

 Влияние на рейва върху модата

 Много прямо е въздействието н a рейва върху експерименталната мода на Мира Бъчварова и до голяма степен в работата на белгиецът Уолтър Ван Бийрендонк.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram