Путин: Пещерни русофоби обявиха война на руския език по цял свят

Президентът на Русия Владимир Путин е обезпокоен от войната, който „пещерни русофоби“ в много страни са обявили на руския език, съобщава ТАСС. „Сблъскваме се с опити изкуствено, искам да подчертая – именно изкуствено, често безцеремонно да се опитват да ограничат пространството на руския език в света, да го изтикат към периферията“, заяви държавният глава на заседание на Съвета по руския език.


„Война на руския език са обявили не само пещерни русофоби, а и маргинали от всякакъв вид работят активно и агресивно, агресивни националисти, и, за съжаление, в някои страни това става напълно официална държавна политика“, отбеляза Путин.

Според него зад такъв тип политика стоят „все същият натиск, откровено нарушаване правата на човека, в това число правото на роден език, на култура и историческа памет“.

„Върху нас, върху нашата страна лежи огромната отговорност за опазване, развитие и разпространение на руския език, на руската литература“, категоричен е президентът.

По думите на държавния глава усъвършенстването на нормите на руския език не трябва да води до вулгарно опростяване на пунктуацията и правописа.

„Усъвършенстването на езиковите норми не трябва да означава някакви революционни изменения. То трябва да потвърди онези норми, които правят нащия език толкова ярък и изразителен, един от най-стройните, образни и красиви езици“, подчерта Путин.

Президентът постави две задачи по опазването на руския език по света.

„Първата е необходимостта да се осигури достойно ниво на знания, на обща грамотност на гражданите на Русия и по този начин да осигури глобалната конкурентноспособност и атрактивност на руския език като съвременно, живо и динамично развиващо се средство за общуване. Втората – да се реализира действена система за подкрепа на руската езикова среда зад граница, в информационната, образователната, в хуманитарната сфери“, заяви държавният глава.

Той припомни, че в последните години и направено много по този въпрос, като отбеляза, че е приета концепция за преподанаването на руски език и литература в Русия, както и концепция за държавно подпомагане и разпространение на руския език зад граница.

„Темите, свързани с руския език, са важни както за страната като цяло, така и за отделния гражданин, за сънародниците ни и за още милиони хора по света, които говорят руски език, използват го в работата си. Уникално богатият, многообразен и многостранен руски език е несъмнена част от световното културно наследство, но главна беше и си остава значимостта му за нашата страна, за Русия, където той е основа на духовно-историческата общност на десетки самобитни култури и народи, в огромна степен осигурява суверенитета, единството и идентичността на руската нация“, категоричен бе Владимир Путин.

Превод и редакция: Епицентър.БГ

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram