Знаменателно откритие в Голямата пирамида в Египет

Учени са открили скрита камера в Голямата пирамида (известна и като Хеопсовата пирамида) в Гиза в Египет, като това е първото подобно откритие в структурата на монумента от XIX в. насам, което вероятно ще предизвика нов прилив на интерес към фараоните, съобщават „Асошиейтед прес“ и БиБиСи.

В статия, публикувана в сп. Nature, международен екип от учени разкрива, че 30-метровото празно пространство, намиращо се дълбоко в пирамидата, е разположено над Голямата галерия на монумента и има подобно напречно сечение. Предназначението на камерата е неясно и все още не е известно дали е построена с някаква функционална цел.

Учените са направили откритието, използвайки образна диагностика с космически лъчи, известна като мюон томография, записвайки поведението на субатомни частици, наречени мюони, които проникват в скалата, подобно на рентгеновите лъчи, само че много по-дълбоко.

Голямата пирамида е известна също и като Пирамида на Хуфу, кръстена на своя строител, фараон от четвъртата династия, който е царувал от 2509 до 2483 пр. Хр. Посетителите на пирамидата, която се намира в покрайнините на египетската столица Кайро, могат да вървят нагоре по дълъг тунел, за да стигнат до Голямата галерия. Новооткритата камера не изглежда да е свързана с никакви познати вътрешни проходи.

Учените, участвали в сканирането, определиха откритието като „пробив“, който подчертава полезността на съвременната физика на елементарните частици в археологията.

„Това е пробив“, изтъква Мехди Тайоуби, който е съосновател на проекта за сканиране на пирамидите (ScanPyramids) и президент на Института за опазване на културното наследство в Египет, допълвайки: „Може да се състои от една или няколко структури… вероятно това би могло да бъде друга Голяма галерия. Би могло да е камера, би могло да е много други неща.“

Била е скрита, смятам, от построяването на пирамидата„, уточни той.

Пирамидите в Гиза, последното оцеляло чудо на древния свят, пленяват посетителите от тяхното построяване като царски погребални камери преди около 2 500 години. Експертите все още са разделени за това как са били построени, така че дори относително дребни открития предизвикват голям интерес.

В края на миналата година например, при термично сканиране беше идентифицирана голяма аномалия в Голямата пирамида – три съседни камъка в основата ѝ, които регистрират по-високи температури от другите, подклаждайки въображенията по целия свят.

Спекулациите, че гробницата на фараона Тутанкамон съдържа допълнителни предверия, предизвика интерес през последните години, преди сканиране от проникващи радари и други инструменти да се окажат празни, което породи съмнения относно твърдението.

Тайоуби изтъкна, че екипът планира да работи с други учени, за да бъде структурирана хипотеза относно откритата камера.

„Добрата новина е, че камерата е там и тя е много голяма“, подчерта ученият.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram