ЕС ще прекрати преговорите за присъединяване на Турция, в случай че страната въведе смъртно наказание

Въвеждане от Турция на смъртно наказание ще доведе до преустановяване на преговорите за членство на страната в ЕС, заяви днес германският правителствен говорител Щефен Зайберт, цитиран от ТАСС.
Ние имаме ясна позиция по този въпрос, тя не се е променила: страна, която прилага смъртно наказание, не може да бъде член на ЕС, посочи говорителят. Въвеждане на смъртно наказание би означавало край на преговорите, подчерта Зайберт.
Въпросът за връщане на смъртното наказание в Турция бе повдигнат след опита за преврат през юли. Президентът Реджеп Тайип Ердоган нееднократно е отбелязвал, че законопроект за това може да бъде представен за разглеждане от турския парламент. Но Ердоган не е посочвал кога може да стане това.
Германското правителство за пореден път изразява безпокойство по повод действията против журналисти в Турция, посочи още Щефен Зайберт, коментирайки задържането от турските власти на главния редактор на в.“Джумхуриет“ Мурат Сабунджу. Ние сме подчертавали, че свободата на печата е за нас централно условие за всяка демократична държава, отбеляза говорителят.
Той добави, че германската страна постоянно е подчертавала важността от осигуряване на свобода на печата в разговори с турски представители на различни равнища.
Говорителката на германското външно министерство Завсан Шебли заяви от своя страна: „Разбира се, нас ни безпокои това, но ние и обсъждаме посочената тема“. Тя добави, че при двустранните разговори се засягат и трудните теми.
Същевременно нито Зайберт, нито Шебли отговориха на въпроса на журналисти дали правителството възнамерява да осъди действията на турските власти или ще се ограничи само с изразяване на безпокойство./ БТА

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram