До 3 г. затвор при неуважение химна на Китай

До 3 г. затвор при неуважение химна на Китай. Това гласи нов китайски законопроект, който може да се прилага също за Хонконг и Макао, съобщава държавната медия „Синхуа“, цитирана от Ройтерс.

Решението на китайските власти може да предизвика бурно недоволство в полуавтономния Хонконг, който се радва на права и свободи, които не съществуват на други места в Китай. Хонконг и Макао са управлявани с формулата „една държава – две системи“.

Някои футболни фенове в Хонконг освиркват химна на Китай преди началото на мачове въпреки призивите да се въздържат от подобни прояви.

Китай прокарва законодателство за определяне на подходящи условия и места при изпълнението на националния химн. Наскоро бяха затегнати някои правила, които вече забраняват на хора да изпълняват химна на забави, сватби и погребения.

През септември комунистическата държава прокара Закон за националния химн, който предвижда 15 дни арест при неуважение на химна.

Но според новите мерки „наказанието ще варира от премахване на политическите права и полицейски надзор до задържане и осъждане на три години затвор“, отбелязва „Синхуа“.

Тази седмица се обсъжда дали мярката да бъде прилагана и за Хонконг и Макао.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram