Ексшефът на кампанията на Тръмп се предаде на ФБР, обвиняват го в заговор

Бившият мениджър на предизборната кампания на Доналд Тръмп – Пол Манафорт бе обвинен от федерално съдебно жури в заговор срещу САЩ и в други измами, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс. Същите обвинения бяха повдигнати и срещу неговия сътрудник Рик Гейтс и двамата сами се предадоха на федералните власти тази сутрин.

Така Манафорт и Гейтс станаха първите обвинени в продължаващото разследване за предполагаема руска намеса в президентската кампания през 2016 г. Разследването се ръководи от специалния прокурор на министерството на правосъдието Робърт Мълър – бивш шеф на ФБР.

Манафорт оглавяваше кампанията на Тръмп от юни до август 2016 г., преди да подаде оставка след медийни съобщения, че може би е получил незаконни плащания за милиони долари от проруската политическа „Партия на регионите“ в Украйна.

Мълър разследва финансовите и имотните сделки на Манафорт и предишната му работа за тази партия, която подкрепяше бившия украински президент Виктор Янукович, пише Ройтерс, като цитира неназовани източници. Разследват се и предполагаеми действия на Манафорт за пране на пари и други финансови престъпления, твърдят същите източници.

Гейтс е дългогодишен бизнес партньор на Манафорт, който има връзки с много руски и украински олигарси. Той е бил и заместник на Манафорт по време на краткото му назначение като шеф на кампанията на Тръмп.

Президентът Тръмп отрича всякакви обвинения в задкулисно сътрудничество с Русия и нарича разследването на министерството на правосъдието „лов на вещици“, макар че обеща да сътрудничи на Мълър.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram