ЕП: Никой никога няма да признае Каталуния, протест срещу отделянето

Каталунското ръководство не признава решенията на Мадрид за оставка на автономния ръководител Карлес Пучдемон и за разпускането на регионалния парламент след провъзгласяването на независимостта на Каталуния.

Това заяви зам-председателят на регионалното правителство Ориол Жункерас в статия за местния вестник „Пунт авуи“.

Междувременно днес се проведе нов голям протест на противниците на излизането от кралството – близо 1,1 милион души се събраха, за да изразят несъгласието си с отделянето на Каталуния от Испания.

По думите му правителството в Барселона продължава да работи.

„Президент на страната е и продължава да бъде Карлес Пучдемон, а председател на парламента е и продължава да бъде Карме Форкадел. Така ще бъде до деня, когато гражданите не решат друго в хода на свободни избори“, заявява той.

Жункерас добави, че в близките дни ръководството на Каталуния ще предприеме стъпки за консолидиране на провъзгласената република. „В близките дни ще вземем редица решения и невинаги ще бъде лесно те да бъдат разбрани“, предупреди той.

Никой никога няма да признае Каталуния за независима държава,

заяви председателят на Европейския парламент Антонио Таяни, цитиран от Асошиейтед прес.

„Каталунският референдум за независимост беше незаконен и трябва да се възстанови върховенството на закона“, смята Таяни.

Той се обяви против посредничество от страна на ЕС, определяйки кризата като вътрешен проблем на Испания.

Само 29 на сто от жителите на Каталуния са за независимост на региона,

пише днес испанският вестник „Паис“, позовавайки се на изследване на испанската компания „Метроскопия“.

Проучването е обхванало 500 души. 46 на сто от анкетираните смятат, че Каталуния трябва да остане в състава на Испания, като получи нови и гарантирани права. 19 на сто са на мнение, че регионът трябва да остане в Испания и без допълнителни преференции.

В петък каталунският парламент прие резолюция за провъзгласяване на независима република. Гласуването беше тайно. Минути след като Каталуния обяви независимост, испанският Сенат ограничи самоуправлението на Каталуния и одобри предложението на правителството в Мадрид да бъде задействан член 155 от конституцията, който досега не бе прилаган. Това означава, че се въвежда пряко управление на Каталуния и се отнемат правомощията на регионалните власти.Премиерът Мариано Рахой уволни каталунския премиер и членовете на правителството, разпусна парламента на областта и насрочи регионални избори на 21 декември избори. 

Самият Пучдемон може да участва в новите избори. Ако бъде осъден обаче заради действията му, определяни като метеж, го грозят до 30 години затвор. 

Сенатът взе решението за задействане на член 155 от конституцията с 214 гласа „за“ при 47 „против“ и един „въздържал се“. В събота каталунският лидер Карлес Пучдемон заяви, че смята да продължи да върви по пътя на изграждане на самостоятелна държава и призова каталунците да оказват мирна съпротива на решението на централните испански власти. 

Над 90% от участниците в местния референдум гласуваха за независимост на Каталуния на 1 октомври, но самите участници бяха по-малко от половината от каталунските избиратели. Участваха 2,28 млн. 5,31 милиона каталунци с право на глас, като 90,18% от участниците в референдума гласуваха за независимост. Мадрид смята този референдум за незаконен и отказва да признае резултатите му.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram