Щети и паника след трусовете в Италия

Два мощни труса разтърсиха вчера Централна Италия, предизвикаха спирания на тока, затваряне на основна пътна артерия и накараха много хора да излязат в паника на подгизналите от дъжд улици, само два месеца след друго силно земетресение, отнело живота на близо 300 души, съобщи Асошиейтед прес.

Първият трус бе с магнитуд 5,4, а вторият бе дори по-силен. Геофизичният институт на САЩ го определи първо с магнитуд от 6,4 по Рихтер, след това коригира оценката си на 6.

По данни на италианския Национален институт по геофизика и вулканология трусът, който разлюля централната част на Италия в 21,18 часа местно време, е бил с магнитуд 5,9 на дълбочина от 8 км, предаде ДПА.

Няколко десетки души са получили медицинска помощ вчера след силните трусове в Централна Италия, но засега няма данни за тежко ранени, съобщи началникът на гражданска защита Фабрицио Курчио, цитиран от Франс прес.

„В крайна сметка ситуацията не е толкова катастрофална, колкото мислехме в началото“, предвид магнитуда на трусовете, каза той на пресконференция в Риети. „Няколко ранени и много паника“.

Няколко ранени са били откарани с линейки в спешните отделения на болници в региона и няколко десетки души са отишли сами да потърсят лекарска помощ заради наранявания или прилошаване.

„Не е много лесно да се направят оценки в тъмнината, а и времето в целия регион е лошо. Ще трябва да се направи по-прецизен оглед на дневна светлина“, допълни той.

„Много къщи са съборени, със селото ни е свършено“, каза по телевизията Марко Риналди, кмет на село Усита, като допълни, че вероятно няма жертви.

„Вторият трус бе дълъг и ужасен. Усещал съм много земетресения, но това бе най-силното. За щастие всички бяха вече навън след първото“, каза Риналди.

„Нищо не се вижда. Трудно е, много трудно“, каза Мадуро Фалкучи, кмет на общината Кастелсантанджело сул Нера, намираща се близо до епицентъра, където нямаше ток./Дарик

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram