На Закинтос разрушенията са огромни

Силното земетресение от 6,8 по Рихтер, регистрирано снощи в Гърция в Йонийско море край бреговете на остров Закинтос, е последвано от стотици вторичните трусове. Епицентърът на труса от 6,8 е на 287 километра западно от Атина, на дълбочина от 10 километра. Беше обявена и заплаха от цунами. 

След силния трус е засегната електрическата мрежа в главния град на Закинтос, има щети по пътната мрежа и на основното пристанище, образували са се и свлачища.

Според Европейско-средиземноморския сеизмологичен център трусът е бил усетен в още осем страни – Албания, Италия, Македония, Турция, Либия, Босна и Херцеговина, България и Малта.

Преди най-силния трус от 6,8 е имало един по-лек от 5,1 по Рихтер, а след това е имало много вторични трусове, някои също от 5 по Рихтер, каза пред БТВ дежурният сеизмолог на БАН Силвия Величкова. От гръцката Гражданска защита съобщават, че пострадали хора няма но разрушенията и щетите са огромни. Има заплаха от цунами поради изменение на равнището на водата в морето. Полицията забрани достъпа до пристанището на остров Закинтос, където кеят е разрушен.

Много жилища са с паднали стени и прозорци. В град Пиргос, южната част на Пелопонес, се срути църковна кула. На много места на острова земетресението предизвика свлачища и прекъсна пътните артерии. Паднаха електрически стълбове.

novini.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram