Италианският премиер разубедил ЕС за санкциите срещу Русия

Италианският премиер Матео Ренци е убедил лидерите на Германия, Франция и Великобритания да се откажат от въвеждането на санкции срещу Русия във връзка с войната в Сирия, пише в. „Файненшънъл таймс“, цитиран от БНТ.

Според изданието по време на деветчасовите преговори Ренци успешно е настоявал да се отхвърлят предложените нови антируски санкции, внесени от Берлин, Лондон и Париж.

В края на първия ден на срещата на върха на страните от ЕС Ренци е заявил, че намира за безсмислено въвеждането на допълнителни санкции спрямо Москва. По неговите думи такава мярка не би могла да допринесе положително за регулирането на конфликта в арабската страна.

След края на разговорите председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че лидерите призовават Русия да прекрати насилието в Сирия. По време на изказването си той не посочи за съществуването на възможност за въвеждане на антируски санкции.

Според източници от кулоарите на срещата дискусиите за Русия са продължили по-дълго от предвиденото, тъй като ръководителите на страните не са могли да решат дали да включат в окончателното си заявление „предупреждение за възможно въвеждане на ограничителни мерки, или не“.

http://epicenter.bg/

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram