Саудитски самолет пристигна в Багдад за пръв път от 27 г.

Саудитски търговски самолет пристигна в Багдад за първи път от 27 години насам, съобщиха от транспортното министерство на Ирак, цитирани от „Ройтерс“.

Между двете съседни държави нямаше полети, след като бившия иракски президент Саддам Хюсеин нахлу в Кувейт през 1990 г.

Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства сега се опитват да ухажват Багдад в опит да възпрат нарастващото влияние в региона на Иран, който е техния основен противник.

„Международното летище в Багдад днес приветства първия саудитски самолет след 27-годишно прекъсване“, се посочва в изявлението на министерството, цитирани от местните медии. „Този самолет принадлежи на саудитската компания Flynas“, се уточнява в изявлението.

Flynas, която в началото на съществуването си през 2007 г. се казваше Nas Air и за пръв път реализира печалба през 2015 г., е изправена пред нарастваща конкуренция в Саудитска Арабия, нейния основен пазар. От компанията заявиха през миналата седмица, че скоро ще започнат полети до няколко иракски града.

През август двете страни заявиха, че планират да отворят граничния пункт „Арар“ за търговия за първи път от 1990 г. насам.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram