Путин: Имаме внушителни резултати в Сирия

Руските военни са постигнали внушителни резултати в Сирия. Това заяви президентът Владимир Путин по време на среща на Съвета на държавните глави от ОНД в ограничен формат, съобщава ТАСС. Унищожени са десетки контролни центрове и складове с боеприпаси, стотици терористи и голямо количество военна техника, уточни руският лидер. Путин отбеляза също, че според различни оценки, за „Ислямска държава“ воюват от 5 до 7 хил. граждани на Русия и други страни от ОНД.

„Русия неведнъж предупреди за опасността от засилване на радикалните сили в този регион, последователно и на всички нива призоваваше за сплотяване на усилията на международната общност в борбата с екстремистките групировки. В тази връзка ние сметнахме за свой дълг да предприемем конкретни действия в борбата с т.нар. „Ислямска държава“ и другите радикални формирования на територията на Сирия“, заяви руският президент.

Путин подчерта, че операцията на руските Военновъздушни сили и кораби от Каспийския флот „напълно съответства на международното право, абсолютно легитимна е, тъй като се осъществява въз основа на официалното обръщение на президента (на Сирия Башар ал Асад -бел. ред.).

Операцията „има строго определени рамки, авиацията и дуги средства са използват изключително срещу терористичните групировки. Има също така и времево ограничение – в срока на провеждане на настъпателните операции на сирийските войски срещу терористите“, добави Владимир Путин.

За пореден път той заяви, че Русия се стреми към масимално широка коалиция по този въпрос и призова всички заинтересовани страни да се включат в работата на информационния център в Багдад.

„Намираме се в преговорен процес със Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, с Египет, Йордания, Израел и други страни, правим стъпки за постигане на взаимодействия със САЩ и Турция“, каза още руският президент./glasove.com

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram