Оли Рен: Постиганият компромис по бюджета в САЩ е добра новина за ЕС

Постигането на компромис по федералния бюджет в Конгреса на САЩ и подписването от президента Барак Обама на законопроекта за възобновяване на работата на правителството и вдигане на тавана на дълга е „много добра новина за ЕС“. Това заяви днес Саймън О’Конър, говорител на еврокомисаря по икономическите и валутните въпроси Оли Рен, цитиран от ИТАР-ТАСС.

„Приветстваме това споразумение, което премахна сериозните последици за световната икономика и по-конкретно за икономиката тук, в Европа. Това е много добра новина за нас“, каза О’Конър.

По-рано днес Обама подписа законопроекта за възобновяване на работата на правителството и повишаване на тавана на дълга, одобрен преди това от двете камари на Конгреса.

Споразумението предвижда временно финансиране на правителството до 15 януари и такова вдигане на тавана на дълга, което ще позволи на САЩ да продължат да взимат кредити до 7 февруари 2014 г.

Миналата седмица Рен предупреди, че евентуален фалит по дълга на САЩ ще има „драматични последици“ за световната икономика.

САЩ бяха изправени пред две кризи, случайно съвпаднали във времето. От една страна, Конгресът не успя да се споразумее по бюджета за 2014 г. до началото на новата финансова година, 1 октомври, което почти изцяло парализира държавната администрация. От друга, днес изтичаше срокът за вдигане на тавана на дълга и ако конгресмените не се бяха споразумели, американската хазна нямаше да е в състояние до покрива част от задълженията.

Президентът Барак Обама не искаше двата въпроса да се обвързват, тъй като по този начин републиканците можеха да изнудват правителството. Белият дом се противопостави на идеята на републиканците таванът временно да бъде повишен за няколко месеца и искаше да бъде гласувано трайно решение.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram