Взривиха разследваща журналистка в Малта

Взривиха разследваща журналистка в Малта. В автомобила на Дафне Каруана Галиция, разкрила връзки на страната си с офшорни данъчни убежища в рамките на журналистическото разследване „Досиетата от Панама“, е била поставена и взривена бомба.

30-ина минути преди смъртта на 53-годишната журналистка, съпруга и майка излезе последната публикация в блога ѝ – в нея Галиция обвинява в корупция началника на кабинета на премиера.

Перото ѝ беше толкова влиятелно, че допринесе за избухването на политическа криза, след като тя обвини съпругата на премиера Джоузеф Мускат, че използва фирма – параван в Панама, в която са били внесени суми от семейството на президента на Азербайджан. Мускат отрече да е нарушавал закона, свика предсрочни избори през юни и неговата Лейбъристка партия ги спечели.

Каруана Галиция твърдеше, че не е политически обвързана. Тя пишеше по различни теми – от банки, които улесняват прането на пари, до връзки между малтийския хазарт и мафията. Последните ѝ разследвания показват връзки между премиера Мускат и двама от най-близките му сътрудници с офшорни компании, продажби на малтийски паспорти и плащания от правителството на Азербайджан.

Самият Мускат официално осъди убийството и заяви, че по негова молба служители на ФБР пътуват за Малта, за да помогнат в разследването. Не само Мускат реагира публично, нападението шокира лидерите на ЕС и те го осъдиха остро. Изказвания направиха първия тзам.-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс и председателят на Европарламента Антонио Таяни пише в. „Ню Йорк таймс“.

Галиция бе в списъка на хората, които „формират и разтърсват Европа“ – списък с 28 имена, съставен от новинарския сайт „Политико“. Тя сама върши работа колкото целият Уикилийкс с разкритията си, отбелязва изданието.

Читателските посещения в блога ѝ достигаха 400 хил. – почти колкото е цялото население на Малта.

Статиите ѝ бяха трън в очите на политическото ръководство и хората от престъпния свят, пише „Гардиън“.

Наскоро тя започнала да получава заплахи и уведомила полицията. Дали е била охранявана допълнително не е ясно. Ясно е едно – Галиция бе пòказно взривена.

offnews.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram