Америка заработи, край на кризата. Засега

Президентът на САЩ Барак Обама подписа одобрения от Конгреса законопроект, предвиждащ временното възобновяване на финансирането на държавните служби и повишаването на тавана на държавния дълг, предаде Ей Би Си нюз. Така само няколко часа преди фалита САЩ отново заработиха, чиновниците се върнаха в офисите си и животът започна да тече нормално.

Законът предвижда финансиране на държавните учреждения до 15 януари 2014 г. и разширяване на лимита за вземането на заеми до 7 февруари. Предвидено е също представителите на двете камари на Конгреса да проведат преговори по финансирането и да обявят резултатите до 13 декември 2013 г.

Фалитът на САЩ бе отложен, след като сенаторите първо постигнаха споразумение и сред това приеха законопроекта – 81 гласуваха „за“, а „против“ бяха 18. След вота и в долната камара се оказа, че компромисът е подкрепен от общо 285 депутати, в това число от 200 демократи. На обратната страна се оказаха 144 човека, основно републиканци.

Според анализатори постигнатият компромис не предвижда сериозни отстъпки от страна на демократите и администрацията в това число и по здравната реформа. Републиканците са постигнали преразглеждане само на точката за държавното субсидиране на медицинските застраховки.

Част от наблюдателите посочват, че постигнатото е победа за Обама. Други обаче смятат, че става дума само за временна мярка, която просто отлага финансовия крах.
Според Си Ен Ен, която цитира рейтинговата агенция „Стандарт енд пуърс“, „изключването“ на държавната администрация за 16 дни е струвало на хазната 24 млрд. долара, а икономическият ръст се е забавил с 0,6%.

Стенографка на Конгреса изпада в истерия, крещи: „Слава на Исус“
Стенографка на Палатата на представителите не издържала на напрежението и малко преди да обявят резултатите от гласуването, изпаднала в нервна криза. Жената, която имала голям стаж в Конгреса, се втурнала към трибуната и започнала да крещи странни фрази по включения микрофон, разказва АП.

Даян Рейди започнала да говори за дявола, за разделението между конгресмените, за това, че страната е основана от масони и противници на Бога. Накрая охраната успяла да я изведе от залата, докато тя продължавала да крещи „Слава на Исус Христос“. Жената била изпратена в болница, за да бъде установено здравословното състояние. Всички конгресмени, които я познавали отдавна, били изумени от внезапния срив в поведението . Инцидентът обаче не попречил на гласуването, което започнало веднага след това.

Въпреки благоприятния резултат от него политическата битка съвсем не е приключила. Вчера сенаторът Том Круз, който в края на септември произнесе 21-часова реч срещу здравната реформа на Обама, нарече споразумението „ужасно“. Според него постигнатият компромис показал, че в Сената вече няма кой да се застъпва за американците, които страдат от идеите на президента за здравеопазването.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram