Българската църква чака официална информация за решението на РПЦ да скъса с Константинопол

Българската православна църква (БПЦ) чака официална информация за решението на синода на РПЦ, след което ще бъде готова да заяви своята позиция. Това съобщиха пред кореспондент на ТАСС във вторник от синода на БПЦ, предава Агенция „Фокус“.

„За решението на синода на РПЦ ние знаем от съобщения в медиите, затова чакаме официална информация. Веднага щом пристигне писмото от РПЦ, синодът на БПЦ ще се събере, за да го обсъди“, съобщават от църковната ни администрация.

По-рано, припомня руската агенция, на заседание на синода на БПЦ, което се състоя на 3 и 4 октомври, бе взето решение въпросът за намерението на константинополския патриарх Вартоломей да предостави автокефалия на Украйна да бъде предаден за разглеждане от специална комисия, а предложението на ловчанския митрополит Гавриил „за свикване на всеправославен събор, който трябва да реши този въпрос“, бе отклонено.

Междувременно президентът на Украйна Петро Порошенко заяви, че „Руската православна църква“ (РПЦ) се е поставила в самоизолация и конфликт с цялото световно православие“. Той направи изявлението си по време на среща с екзарси от Константинополската патриаршия в Киев, съобщи телевизионният канал „112 Украина“, предава порталът „Страна.ua“.

„Точно както Русия в момента се противопоставя на целия свят по въпроса за руската агресия в източната част на нашата държава, незаконната анексия на Крим, позицията за Абхазия и Осетия, точно по същия начин в момента, за съжаление и руската църква се постави в самоизолация и конфликт с цялото световно православие“, заяви Порошенко.

Държавният глава се надява, че Русия няма да доведе ситуацията до пълен разкол.

„Надявах се, че това няма да се случи, но ние с вас трябва да бъдем готови за този процес и в същото време да се молим за това, че Господ чрез ръцете на Негово Светейшество ще ни дари с автокефалия“, заключи Порошенко.

Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram