САЩ готови на отстъпки спрямо Иран

Вашингтон е готов на взаимни отстъпки с Техеран по иранската ядрена програма, е съобщил източник от Белия дом, цитиран от Ройтерс.

САЩ са готови бързо да отменят санкциите срещу Иран, ако властите в Техеран успеят да убедят международната общност в твърденията си, че ядрената програма на страната е с единствено мирни цели. Представители на демократите и републиканците в Сената също имали готовност да обсъдят снемането на санкциите, е заявил неназованият източник.

В писмо на конгресмените до президента на САЩ Барак Обама се казва, че Шесторката (САЩ, Русия, Китай, Великобритания, Франция и Германия) трябва да разгледат вариант, предвиждащ прекратяване на иранската ядрена програма, както и препоръка към Вашингтон да замрази налагането на нови санкции на Техеран.

От друга страна, администрацията на Обама счита за малко вероятно постигането на споразумение с Иран по ядрената му програма по време на започващите днес преговори между Шесторката и Техеран в Женева, които ще продължат два дни.

САЩ, както и редица други западни страни плюс Израел подозират Иран, че под прикритието на прокламираната ядрена програма с мирни цели Техеран всъщност се опитва създаде собствена атомна бомба. /БГНЕС

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram