Погром в Русия: 200 в ареста заради протестите в Москва

Близо 200 души са задържани днес за нарушаване на обществения ред в Южна Москва. В Североизточния районброят им е 60.
Това предаде РИА Новости, като се позова на московското главно управление на МВР.
Безредиците избухнаха от неразрешен протест в московския район Бирюлево. Хората там протестираха във връзка с убийството в четвъртък на 25-годишен младеж, чиито убиец не е открит.
В околностите на търговския център „Бирюза“ продължават сблъсъците между протестиращи и служители на ОМОН, които се опитвали да обуздаят разбунтувалата се тълпа. По-рано беше съобщено, че по обвинение за хулиганство са задържани 7 души.
Днес протестиращи нападнаха и изпочупиха витрините на търговския комплекс. Сега те издигали барикади от подръчни материали в уличките около комплекса, съобщи „Интерфакс“.
Броят на активно действащите участници в митинга бил около 300-350 души, според началника на районното управление на МВР.
Групи от младежи обръщали кофи за смет, други влезли в „Бирюза“ и започнали да изнасят от там най-различни стоки.
Десетки хора в Бирюлево са нахлули в зеленчукова база. Те счупили вратите и започнали погром над сергиите. Полиция на мястото почти нямало според Газета.ру.
От пресцентъра на МВР съобщиха, че целият личен състав на московската полиция е вдигнат под тревога в московския район Бирюлево-Западное, предаде Интерфакс.
Според същата медия тази вечер полицията е затворила с метални заграждения Манежния площад в центъра на руската столица.
В околните улични също имало полицейски автомобили.
По-рано в социалните мрежи се появиха призиви към хората да се съберат на Манежния площад във връзка със събитията в район Бирюлево.
В същото време безредиците в Бирюлево доведоха до нарушаване на работата на обществения транспорт. Движението по няколко автобусни линии е спряно./BGNews

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram